Število smrtnih žrtev požara v Južni Afriki naraslo na 76

Svet 01. Sep 202320:27 0 komentarjev
Uničena stavba v Johannesburgu in gasilec.
REUTERS

Število smrtnih žrtev požara, ki je v četrtek zajel stanovanjsko zgradbo v središču Johannesburga v Južni Afriki, je naraslo na 76, so sporočile oblasti. Več kot 60 ljudi je bilo ranjenih. Vzrok požara ni znan, je pa sprožil burne razprave o stanovanjski problematiki v državi.

“Imamo 76 smrtnih žrtev,” je dejal minister za zdravje Joe Phaahla. Pojasnil je, da je število žrtev naraslo po tem, ko sta dve osebi umrli v bolnišnici. Oblasti si medtem še naprej prizadevajo identificirati žrtve, forenzične službe pa poudarjajo, da bodo potrebne analize DNK, saj je bila večina trupel zažganih do neprepoznavnosti.

Vzrok požara še vedno ni znan. Preiskovalci pa ocenjujejo, da bi požar lahko zanetile sveče, ki so jih uporabljali za razsvetljavo v objektu oziroma kurilne naprave. Po navedbah oblasti je v petnadstropni stanovanjski zgradbi v času požara živelo približno 200 družin, postavljenih pa naj bi bilo več kot 80 barak.

Več kot sto preživelih je trenutno nastanjenih v zavetišču v Johannesburgu. Požar pa je ponovno načel razpravo o t. i. ugrabljenih stavbah. Gre za stare opuščene zgradbe, nad katerimi so nadzor prevzele kriminalne združbe, ki od stanovalcev, večinoma migrantov, zahtevajo najemnino.

Na ta problem je v četrtek po ogledu kraja nesreče opozoril tudi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa in hkrati poudaril, da se je treba začeti ukvarjati s stanovanjsko problematiko v mestnih središčih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!