Nesreča v italijanskih Dolomitih: reševalci našli še dve trupli

Svet 06. Jul 202219:43 > 19:47 0 komentarjev
Dolomiti, Italija
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Število smrtnih žrtev v nedeljski nesreči na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih, v kateri se je odlomil del ledenika in sprožil plaz, se je povečalo na devet, po tem ko so po podatkih lokalnih oblasti danes reševalci našli še dve trupli.

Reševalci so danes sporočili, da zaradi visokih temperatur in posledično nevarnosti dodatnega lomljenja ledenika iskalno in reševalno akcijo izvajajo samo s preleti helikopterjev in brezpilotnih letal s termičnimi kamerami nad krajem nesreče. Predstavnik gorskih reševalcev Giorgio Gajer pa je ocenil, da so možnosti, da bi našli preživele, skoraj nične.

Število pogrešanih se je zmanjšalo na tri, po tem ko so oblasti uspele vzpostaviti stik z nekaj osebami, ki so veljale za pogrešane, med drugim so se javili štirje Čehi ter trije italijanski alpinisti. Po mnenju voditelja avtonomne pokrajine Trento Maurizia Fugattija število smrtnih žrtev še ni dokončno, sorodniki pa so medtem že identificirali štiri umrle osebe.

Italijanski premier Mario Draghi je v ponedeljek obiskal kraj nesreče, ki jo je deloma pripisal globalnemu segrevanju. Dejal je, da mora vlada razmisliti o tem, kar se je zgodilo, in sprejeti ukrepe, da bi v prihodnje tovrstne nesreče preprečili ali da bi bila njihova verjetnost manjša. Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti na tem območju še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!