Stranka, ki podpira Putina, naj bi slavila tudi na zasedenih ozemljih v Ukrajini

Svet 11. Sep 202308:37 6 komentarjev
Volitve v Moskvi
Maxim Shemetov/REUTERS

V Rusiji je na regionalnih volitvah, vsaj tako kažejo začasni izidi, jasno slavila prokremeljska stranka Enotna Rusija, zmagala naj bi tudi na zasedenih ozemljih v Ukrajini, čeprav Kijev in zavezniki volitev ne priznavajo. Iz Rusije sicer prihajajo poročila o prevarah in pritiskih na volilce.

Na regionalnih volitvah v Rusiji je, vsaj tako kažejo začasni izidi, jasno slavila prokremeljska stranka Enotna Rusija.

Stranka, ki podpira predsednika države Vladimirja Putina, naj bi zmagala tudi na zasedenih ozemljih v Ukrajini, čeprav Kijev in zavezniki volitev ne priznavajo. Iz Rusije sicer prihajajo poročila o prevarah in pritiskih na volilce.

Predsednik Enotne Rusije Dmitrij Medvedjev je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass rezultate označil za pozitivne. “Lahko že rečemo, da se je Enotna Rusija odrezala zadovoljivo,” je dejal bivši ruski predsednik v nedeljo.

Enotni Rusiji je po navedbah Medvedjeva uspelo obdržati svoje položaje skoraj povsod.

Volitve so potekale v 85 regijah na različnih ravneh od petka do nedelje. Rezultatov sicer ni mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na podatke ruskih oblasti je bila volilna udeležba na županskih volitvah v Moskvi več kot 40-odstotna. Po preštetih 91 odstotkih glasov pa se kaže jasna zmaga aktualnega župana Sergeja Sobjanina iz Enotne Rusije, je v nedeljo sporočila volilna komisija. Na položaju ostaja tudi guverner moskovske regije Andrej Vorobjov.

Volitve v Moskvi
Maxim Shemetov/REUTERS

Volitve so potekale tudi na zasedenih ozemljih v Ukrajini, ki jih Rusija nima v celoti pod nadzorom. Glede na informacije ruskih oblasti je bila tudi tam zmagovalka Enotna Rusija, saj naj bi jo podprlo več kot 70 odstotkov volilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik stranke Aleksander Sidjakin je v nedeljo za tiskovno agencijo Interfax dejal, da je svoj glas v štirih zasedenih regijah za Enotno Rusijo oddalo več kot 2,7 milijona ljudi.

Se pa v državi vrstijo poročila o vplivanju na volitve in prevarah. Podjetja naj bi tako svoje zaposlene pozivala, naj oddajo svoj glas elektronsko. V soboto pa so domnevno oglobili Moskovčanko, ki je zahtevala papirnato glasovnico namesto elektronske, je sporočila nevladna organizacija OVD-Info.

V eni od sibirskih regij naj bi volilna komisija pomotoma objavila rezultate volitev 20 minut pred zaprtjem volišč. Na jugu Rusije pa naj bi volilne opazovalce ustrahovali tako, da so jim izročili pozive v vojsko.

O pritiskih na volilce je poročala tudi neodvisna organizacija za spremljanje volitev Golos.

Zaradi obsežne represije opozicijskih predstavnikov v Rusiji so neodvisni opazovalci ocenili, da so bile te volitve najmanj svobodne, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin prišel na oblast pred 24 leti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje