Streljanje na Trumpa šokiralo ZDA in svet: “V paniki se zatekajo k terorizmu”

Svet 14. Jul 202407:09 > 12:19 18 komentarjev
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump po poskusu atentata
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump po poskusu atentata (Foto: PROFIMEDIA)

Po poskusu atentata na republikanskega predsedniškega kandidata, nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se tako iz Amerike kot tudi preostalega sveta vrstijo izrazi globoke zaskrbljenosti.

Svetovni voditelji obsojajo poskus atentata na nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se je zgodil na predvolilnem republikanskem zborovanju na podeželju ameriške zvezne države Pensilvanije.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so Trumpu izraze podpore poslali številni predsedniki držav, ki so ob željah po hitrem okrevanju tudi obsodili politično nasilje ter izrazili podporo prizadetim med strelskim napadom. Napad so v ZDA obsodili politiki tako republikanske kot demokratske stranke.

Aktualni ameriški predsednik ter Trumpov protikandidat na novembrskih predsedniških volitvah Joe Biden je zapisal, da za takšno nasilje v Ameriki ne sme biti prostora. Izrazil je hvaležnost, da je Trump na varnem in mu gre dobro. “Medtem ko čakamo na nadaljnje informacije, molim zanj in njegovo družino ter za vse, ki so bili na shodu. Z Jill sva hvaležna tajni službi, da ga je pospremila na varno,” je dejal v televizijskem nagovoru Američanom ter jih pozval, naj se združijo kot en narod.

Biden je že govoril s Trumpom

Napad so obsodili tudi člani Bidnove vlade, med njimi obrambni minister Lloyd Austin in državni sekretar Antony Blinken ter minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas, ki je zagotovil, da delajo vse, kar je potrebno, da zagotovijo varnost predsednika Bidna in Trumpa.

Kot so po poročanju CNN sporočili predstavniki Bele hiše, se je Biden po poskusu atentata že slišal s Trumpom. Prav tako se je predčasno vrnil iz Delawara v ovalno pisarno.

Med prvimi so napad obsodili nekdanji ameriški predsedniki Bill Clinton, George Bush mlajši in Barack Obama. Obama je na družbenem omrežju X zapisal, da v demokraciji ni prostora za politično nasilje. “Moramo si oddahniti, da nekdanji predsednik Trump ni bil resno poškodovan, in ta trenutek izkoristiti za to, da se ponovno zavežemo k vljudnosti in spoštovanju v naši politiki,” je dodal ter mu s soprogo Michelle zaželel hitro okrevanje.

Svetovni voditelji obsodili napad

“Znova smo priča nesprejemljivemu nasilju nad političnimi predstavniki,” je sporočil visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell ter močno obsodil poskus atentata.

“Pretresen sem zaradi poskusa atentata na nekdanjega predsednika Trumpa. Želim mu hitro okrevanje, v mislih pa sem s prizadetimi,” je zapisal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in obsodil napad. “Politično nasilje nima mesta v naših demokracijah. Zavezniki Nata bomo skupaj branili našo svobodo in vrednote,” je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zapisal, da je zgrožen nad streljanjem. “Takšno nasilje nima opravičila in mesta nikjer na svetu. Nikoli ne sme prevladati nasilje,” je dodal in bližnjim žrtvam napada izrekel sožalje. “Želim si, da bi Amerika iz tega izšla močnejša,” je še zapisal.

Britanski premier Keir Starmer je izrazil zgroženost nad šokantnimi prizori in sporočil, da politično nasilje nima prostora v naših družbah v nobeni obliki. Trumpu, njegovi družini in vsem žrtvam napada pa je poslal dobre želje.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je zapisala, da z zaskrbljenostjo spremlja novice iz Pensilvanije. Izrekla je sožalje in najboljše želje za čimprejšnje okrevanje. “Upam, da bosta v prihodnjih mesecih kampanje dialog in odgovornost prevladala nad sovraštvom in nasiljem,” je še dodala.

Odzval se je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je Trumpu zaželel hitro okrevanje. “V mislih sem s predsednikom Donaldom Trumpom, žrtvijo poskusa atentata. Pošiljam mu želje za čimprejšnje okrevanje. Eden od gledalcev je umrl, več je ranjenih. To je tragedija za naše demokracije. Francija deli šok in ogorčenje ameriškega ljudstva,” je zapisal na družbenem omrežju X.

Madžarski predsednik Viktor Orban in velik zaveznik ameriškega predsednika je dejal, da v “teh temačnih časih” moli za Trumpa.

Argentinski predsednik Javier Milei je za atentat obtožil mednarodno levico. “V paniki zaradi porazov na volitvah se zatekajo k terorizmu, da vsilijo svojo nazadnjaško in avtoritarno agendo,” je dejal po poročanju STA. “Obup mednarodne levice, ki danes vidi, da se njena gnusna ideologija izteka, in je pripravljena destabilizirati demokracije in spodbujati nasilje, da bi se privila na oblast, ni presenetljiv,” je še zapisal na družbenem omrežju X.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva pa je pozval, da morajo strelski napad ostro obsoditi vsi branilci demokracije in političnega dialoga.

AFP navaja med drugim indijskega premierja Narendro Modija, ki je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi napada na njegovega prijatelja Trumpa. “Incident ostro obsojam. Nasilje nima mesta v politiki in demokracijah. Želim mu hitro okrevanje,” je zapisal Modi, ki je nedavno že tretjič zaprisegel kot premier Indije.

Napad je obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je izrazil šok zaradi napada in dejal, da s soprogo Saro molita za Trumpovo varnost in hitro okrevanje.

Avstralski premier Anthony Albanese pa je izrazil olajšanje, da je Trump na varnem, in dejal, da v demokratičnem procesu ni prostora za nasilje. Dodal je, da je poskus atentata nadvse zaskrbljujoč dogodek.

Nekdanjemu ameriškemu predsedniku je želje po hitrem okrevanju sporočil tudi slovenski veleposlanik v ZDA Iztok Mirošič. “Prizor s predvolilnega shoda v Pensilvaniji nas je močno vznemiril. To je nesprejemljiv napad na demokracijo! Naša srca so z vsemi žrtvami,” je med drugim zapisal na družbenem omrežju X.

Z vladnega profila na družbenem omrežju X so v imenu premierja Roberta Goloba sporočili, da predsednik vlade ostro obsoja napad na nekdanjega predsenika ZDA. “Politično nasilje nima mesta v demokratičnih družbah. Vesel sem, da gospod Trump ni bil resno poškodovan, družini nedolžne žrtve pa izrekam sožalje,” so zapisali.

Na napad pa se je odzval tudi prvak SDS Janez Janša.

Izraze podpore mu je namenil tudi milijarder Elon Musk, ki je nedavno političnemu akcijskemu odboru, ki si prizadeva za izvolitev Trumpa v Belo hišo, namenil donacijo.

“Naš nekdanji predsednik je nocoj pokazal izjemno milost in pogum pod dobesednim ognjem. Hvaležen sem mu za varnost in žalosten za žrtve in njihove družine,” pa je zapisal prvi mož Amazona Jeff Bezos.

“Hvala za vašo ljubezen in molitve za mojega očeta in druge žrtve današnjega nesmiselnega nasilja v Butlerju v Pensilvaniji,” pa je sporočila hči Donalda Trumpa Ivanka Trump, sicer nekdanja glavna svetovalka Bele hiše. Dodala je, da je hvaležna tajni službi ter vsem organom pregona, ki so hitro in odločno ukrepali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje