Streljanje v Rotterdamu: najmanj tri smrtne žrtve, napadalca policija že prijela

Svet 28. Sep 202320:18 > 21:09 0 komentarjev
Rotterdam
Piroschka van de Wouw/REUTERS

V streljanju v Rotterdamu so umrle najmanj tri osebe, še vsaj dve pa sta bili ranjeni. Policija je 32-letnega napadalca že prijela. Najprej je streljal v stanovanju, nato pa še v bolnišnici Erasmus MC. Na obeh lokacijah sta izbruhnila požara. Motiv za napad še ni znan, vendar pa naj bi šlo za načrtno dejanje.

Policija je sprva sporočila, da je število žrtev neznano.

Ob tem je pojasnila, da še vedno iščejo morebitne žrtve in ljudi, ki so se med streljanjem skrili v bolnišnici, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kasneje je na tiskovni konferenci navedla, da sta v streljanju umrli najmanj dve osebi, in sicer 39-letna ženska in 42-letni profesor na rotterdamski univerzi Erasmus. Med ranjenimi, katerih število je neznano, je tudi 14-letna hči ubite ženske, ki je kasneje umrla v bolnišnici

Streljanje se je začelo malo po 14. uri po lokalnem času – najprej v stanovanju na neznani lokaciji, kjer je napadalec ustrelil žensko in njeno hčerko. Zatem je napadalec, 32-letni študent univerze, odšel v medicinski center oziroma univerzitetno bolnišnico, kjer je ustrelil profesorja.

Napadalec je bil med napadom oblečen v maskirna oblačila in naj bi deloval sam. Policija, ki je sprva domnevala, da sta bila vpletena dva napadalca, ga je že prijela.

Motiv za napad za zdaj ni znan, vendar pa policija domneva, da je šlo za načrtno dejanje. Po prvih ugotovitvah preiskave je napadalec živel blizu ubite ženske in njene hčerke. Čeprav je bil študent na univerzi, pa za zdaj ni jasno, ali mu je predaval tudi ubiti profesor.

Rotterdam streljanje
Profimedia

Rotterdamski župan Ahmed Aboutaleb je družinam žrtev izrazil sožalje in streljanje označil za “zavržno dejanje”. Sožalje je izrekel tudi nizozemski premier v odhodu Mark Rutte. “V mislih sem z žrtvami nasilja, njihovimi bližnjimi in vsemi, ki so bili izjemno prestrašeni,” je še zapisal v izjavi na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Rotterdam je sicer večkrat prizorišče strelskih incidentov, ki pa jih običajno pripisujejo obračunavanju med rivalskimi tolpami, ki se ukvarjajo s trgovino z drogami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!