Strokovnjak opozarja: Morje neobičajno toplo, možni so problemi pri ribolovu

Svet 06. Jul 202220:22 > 20:26 0 komentarjev
Ribič
PROFIMEDIA

Strokovnjak z Univerze za pomorske študije v Splitu Alen Soldo je za hrvaški N1 komentiral nenavadno visoke temperature morja in njihov negativni vpliv na morski ekosistem.

“Tako visoke temperature morja so neobičajne za to obdobje, saj jih ponavadi pričakujemo nekoliko kasneje, niso pa nenavadne glede na vremensko situacijo v zadnjem času, ki je k temu pripomogla. To so visoke temperature zraka, malo padavin in šibki vetrovi, ki ne mešajo globljih in plitvih plasti morja,” je za N1 Zagreb dejal Alen Soldo, strokovnjak z Univerze za pomorske študije v Splitu.

“Kar zadeva vpliv na morske organizme, ima to zagotovo negativen učinek, saj je večina morskih organizmov, predvsem tistih v zgornjih plasteh morja, v veliki meri odvisnih od temperature, ki narekuje njihovo prehranjevanje, razmnoževanje in gibanje. To sicer ne velja le za višje živeče organizme, ampak tudi za nižje, kot so mikrobi in plankton, katerih motnje gibanja imajo daljnosežne posledice na celotno prehranjevalno verigo. Če temperatura moti gibanje ene vrste, zagotovo vpliva na gibanje tudi druge vrste, na primer predatorja. Vse to vpliva na kompleksen morski ekosistem, ki se drugačen od običajnih okolij. Ribiči imajo lahko na primer velike težave, ker ne bodo mogli loviti organizmov, ki so se umaknili v globlje, hladnejše plasti,” je dodal.

Soldo je ob tem še izpostavil, da lahko zaradi toplejšega morja v severni del Jadrana, ki je najhladnejši del Sredozemlja, pride kakšna nova vrsta, za katero ni znano, kako bo vplivala na avtohtone organizme. Ob tem je navedel lansko najdbo Velika plamenke v akvatoriju otoka Vis, ki je znana invazivna vrsta in v Jadranu nima naravnih sovražnikov ter je komercialno nezanimiva, zato je ne lovijo. V svetu je veliko primerov negativnega vpliva te ribe na domorodne organizme, zato številne države delajo na projektih za njeno iztrebljanje.

“Toplejše morje neizogibno vpliva na standardno kroženje morskih tokov, znano pa je, da je podnebje v veliki meri odvisno od morja, zato gre žal za zelo kompleksen proces, ki lahko spremeni vse okoliščine, ki smo jih imeli za normalne,” je še pojasnil Soldo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!