Študija Ria Tinta zanika, da bi srbski projekt škodoval okolju in zdravju ljudi

Svet 13. Jun 202419:27 2 komentarja
jadar naslovna
Foto: PROFIMEDIA

Britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto je objavil presojo vplivov projekta pridobivanja litija v Srbiji na okolje, v kateri so zanikali navedbe, da bo projekt škodoval vodnim virom, prsti, biotski raznovrstnosti, kakovosti zraka in zdravju ljudi.

Britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto je objavil presojo vplivov projekta pridobivanja litija v Srbiji na okolje, potem ko so nasprotniki projekta podjetju in srbski vladi očitali netransparentnost. V študiji so zanikali navedbe, da bo projekt škodoval vodnim virom, prsti, biotski raznovrstnosti, kakovosti zraka in zdravju ljudi.

Po navedbah družbe Rio Tinto se na območju mesta Loznica na zahodu Srbije nahajajo zaloge litija, ki so med večjimi v Evropi. Gre za strateško dragoceno kovino, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo baterij za električna vozila. Projektu so ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe, posledično pa je srbska vlada v začetku leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik in projekt ustavila.

Nasprotniki projekta trdijo, da družba Rio Tinto in srbski predsednik Aleksandar Vučić nista ravnala transparentno in nista želela objaviti poročil o vplivih na okolje.

Družba Rio Tinto je v danes objavljenemu osnutku okoljske presoje obsodila “obsežno dezinformacijsko kampanjo, ki temelji na žaljivih elementih” in širi “neutemeljene trditve”, da bo projekt škodoval vodnim virom, prsti, biotski raznovrstnosti, kakovosti zraka in zdravju ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi pomirila pomisleke in spremenila potek razprave okoli projekta, je multinacionalka obljubila uporabo “varne, zanesljive in preizkušene tehnologije”. Kot je navedeno v osnutku, ki ga povzema AFP, naj bi bili na odlagališču rudarski odpadki tesno stisnjeni, da bi se tako zmanjšalo tveganje, da bi voda vplivala na suhe odpadke, “večplastne obloge iz gline in sintetičnih materialov” pa bi preprečile onesnaženje podtalnice.

Rio Tinto načrtuje tudi zasaditev “visokokakovostnega gozda”, ki bo nadomestil načrtovano odstranitev več hektarjev vegetacije.

Predsednik srbske vlade Miloš Vučević je v torkovem televizijskem intervjuju dejal, da se mora Srbija pogovarjati o vseh razvojnih projektih, tudi tistih, ki vključujejo litij, navaja AFP.

Njegova predhodnica Ana Brnabić je v začetku leta izjavila, da projekt družbe Rio Tinto na zahodu države podpira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje