Srbska premierka znova podprla sicer ustavljen projekt rudarjenja litija

Svet 23. Jan 202415:50 0 komentarjev
Srbska premierka Ana Brnabić
Srbska premierka Ana Brnabić. (Foto: PROFIMEDIA)

Srbska premierka Ana Brnabić je v ponedeljek ponovno podprla sicer ustavljen projekt pridobivanja litija britansko-avstralskega rudarskega velikana Rio Tinto na zahodu države. Tega je pred natanko dvema letoma ustavila prav vlada pod njenim vodstvom. O usodi projketa bo po njenih besedah odločila nova vlada, ki jo bodo sestavili predvidoma do sredine marca.

V Srbiji so po odkritju velikih količin litija na območju mesta Loznica na zahodu države tam načrtovali gradnjo rudnika, ki bi predstavljal enega največjih novih projektov na področju pridobivanja litija na svetu. Rio Tinto je bil pripravljen v projekt vložiti 2,4 milijarde dolarjev, a so mu ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe, ki so pripravili tudi več množičnih protestov. Srbska vlada je nato v začetku leta 2022 razveljavila prostorski načrt za rudnik in napovedala, da je s projektom nepreklicno konec.

Premierka Ana Brnabić je v ponedeljek za srbsko televizijo Happy dejala, da podpira projekt Ria Tinta, ker verjame, da lahko prispeva k razvoju zahodnega dela države. Poudarila je, da ga je zaustavila zato, ker ni hotela dopustiti tedanjih političnih iger, usmerjenih proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, ne pa zato, ker bi menila, da je slab. Poudarila je, da je prihodnost projekta odvisna od vlade. “Od naslednje vlade je odvisno, ali se bo odločila za ali ne. Upam, da bomo imeli dovolj razumevanja za projekt,” je dejala za televizijo Happy.

Novo vlado naj bi po napovedih Vučića, ki je s svojo Srbsko napredno stranko (SNS) zmagal na decembrskih predčasnih parlamentarnih in lokalnih volitvah, sestavili do sredine marca.

Brnabić je o Riu Tintu govorila že v nedeljo na srbski televiziji Pink TV, ko je pridobivanje litija označila kot veliko priložnost za gospodarski razvoj in zeleno tranzicijo Srbije. Poudarila je, da je Rio Tinto lastnik prostovoljno prodanih zemljišč, ki mu jih srbska vlada ne more odvzeti. Če bi jih, bi to po njenih besedah pomenilo nacionalizacijo, zaradi katere se v Srbiji ne bi več počutil varnega noben vlagatelj. Spomnila je tudi, da je Rio Tinto prva dovoljenja za raziskave v Srbiji dobil leta 2004 in da bi, ker imajo dovoljenje za raziskave, morali dobiti tudi dovoljenje za izkopavanja.

Iz Ria Tinta so že leta 2022 sporočili, da nad projektom še niso obupali. V ponedeljek so v sporočilu za javnost po poročanju srbske tiskovna agencije Tanjug znova poudarili, da bi projekt lahko odprl na tisoče visoko kvalificiranih in dobro plačanih delovnih mest, in da bi občina Loznica imela velike neposredne koristi od rente rudnin in davčnih prispevkov.

Trditve aktivistov, da bodo zaradi projekta morali razseliti več kot 100.0000 ljudi, so v Riu Tintu označili za netočne. Opozorili so tudi, da bodo za preprečitev nadaljnjega širjenja netočnih informacij in obtožb uporabili vsa dostopna pravna sredstva.

Trditve, da podjetje Rio Tino uničujoče vpliva na okolje v vseh državah, v katerih posluje, po navedbah družbe nimajo podlage. Dodali so tudi, da nenehna prizadevanja aktivistov popolnoma spodkopavajo možnost razprave o okoljskih, ekonomskih in tehnoloških vidikih projekta na podlagi dejstev, ter da njihove trditve onemogočajo oceno koristi projekta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!