Švedska napovedala rekordno vojaško pomoč Ukrajini

Svet 20. Feb 202411:16 11 komentarjev
Švedske zastave
Foto: PROFIMEDIA

Švedska je napovedala novo vojaško pomoč Ukrajini v rekordni vrednosti 7,1 milijarde švedskih kron oziroma okoli 633 milijonov evrov. Sveženj pomoči med drugim vključuje topniško strelivo in sisteme zračne obrambe. Madžarski parlament bo v ponedeljek odločal o pristopu Švedske v zvezi Nato.

Švedska je danes napovedala novo vojaško pomoč Ukrajini v rekordni vrednosti 7,1 milijarde švedskih kron oziroma okoli 633 milijonov evrov za boj proti ruski agresiji. Sveženj pomoči, ki med drugim vključuje topniško strelivo in sisteme zračne obrambe, je največji doslej, kar ga je Švedska namenila Kijevu od začetka vojne.

“Razlog, da še naprej podpiramo Ukrajino, je vprašanje človeškosti in dostojnosti. Rusija je začela nezakonito, neizzvano in neopravičljivo vojno,” je na današnji novinarski konferenci dejal švedski obrambni minister Pal Jonson.

Sveženj pomoči za Ukrajino sestavljajo topniško strelivo, sistemi zračne obrambe, protitankovske rakete, čolni in podvodno orožje, kot so mine in torpedi, ter usposabljanja za ukrajinske vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova pomoč nekaj dni pred drugo obletnico ruske invazije

Gre za 15. sveženj pomoči Švedske Ukrajini od začetka ruske agresije in je največji doslej. Napoved o novi pomoči je prišla nekaj dni pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino 24. februarja.

Obrambni minister Jonson je ob tem priznal, da so razmere v Ukrajini težke, in zagotovil podporo Švedske Kijevu, dokler bo potrebno.

Da se ukrajinska vojska na bojišču sooča s težkimi razmerami, opozarjajo tudi v Kijevu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek po obisku bojišč na vzhodu države dejal, da se vojska po izgubi ključnega mesta Avdijivka sooča z izredno težkimi razmerami na celi fronti zaradi zamud v dobavi vojaške pomoči iz tujine. Rusija po besedah Zelenskega te zamude izkorišča v svoj prid.

V ponedeljek bo dan d za madžarsko odločanje o ratifikaciji pristopa Švedske k zvezi Nato. Madžarska je edina med državami članicami Nata, ki v parlamentu še ni dala zelene luči Stockholmu za pridružitev zavezništvu. Fidesz namerava švedsko članstvo podpreti. Da bo do ratifikacije prišlo na začetku pomladanskega zasedanja parlamenta, je že v soboto napovedal premier in predsednik Fidesza Viktor Orban.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje