Svet EU potrdil nove sankcije proti Rusiji: vključen tudi embargo na uvoz zlata

Svet 21. Jul 202216:19 4 komentarji
Josep Borrell
Foto: Johanna Geron/REUTERS

Svet EU je potrdil dodatne sankcije proti Rusiji, o katerih so se v sredo dogovorile države članice EU, je danes sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Namen dodatnih ukrepov je predvsem onemogočiti izogibanje doslej sprejetim sankcijam, katerih veljavnost so podaljšali do januarja 2023.

“Danes smo naredili še en pomemben korak, da bi omejili zmožnosti Rusije, da nadaljuje in financira svojo agresijo proti Ukrajini,” je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell in poudaril, da sveženj sankcij prepoveduje uvoz najpomembnejšega ruskega izvoznega artikla po energiji – zlata.

EU je uvoz ruskega zlata prepovedala, potem ko so se konec junija o tem dogovorili voditelji skupine G7 na srečanju v Nemčiji. Prepoved velja tudi za uvoz zlata ruskega porekla iz tretjih držav, kot tudi za nakit.

Sankcije, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, unija uvaja še proti okoli 50 posameznikom ter več pravnim osebam, med njimi ruski banki Sberbank.

Ob tem je Borrell opozoril, da EU podaljšuje izvzetje transakcij za kmetijske proizvode in prenos ruske nafte v države tretjega sveta, saj evropska skupnost s tem prispeva k premagovanju grozeče svetovne energetske in prehranske krize. Ukrepi EU tretjim državam prav tako ne preprečujejo nakupa farmacevtskih in medicinskih izdelkov iz Rusije.

Vendar pa danes sprejete dodatne sankcije krepijo nadzor nad izvozom napredne tehnologije in izdelkov za dvojno rabo, ki bi lahko prispevali k vojaški in tehnološki krepitvi Rusije. Obenem vse obstoječe sankcije podaljšujejo do konca januarja 2023. EU je doslej zaradi ruske agresije na Ukrajino sprejela šest paketov sankcij proti Rusiji. Zadnji, ki vključuje tudi delni embargo na uvoz ruske nafte, je bil sprejet v začetku junija. Pri tokratnih ukrepih ne gre za nov sveženj, ampak zgolj za okrepitev izvajanja prejšnjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje