Svetovni gospodarski forum: večina novih izzivov izhaja iz agresije na Ukrajino

Gospodarstvo 16. Jan 202307:182 komentarja
Svetovni gospodarski forum, WEF
Foto: Arnd Wiegmann/REUTERS

Vodilni predstavniki držav Evropske unije, Združenih narodov, Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne trgovinske organizacije in Nata se bodo v ponedeljek udeležili 53. letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki poteka v Davosu v Švici. Predsednik vlade Robert Golob se zaradi drugih obveznosti foruma ne bo udeležil. Slovenijo bo tako zastopala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki na forum odhaja z jasno vizijo Slovenijo predstavit kot moderno, socialno in zeleno državo.

Forum v znanem švicarskem gorskem turističnem središču, ki se po nekaj okrnjenih izvedbah letos vrača v polnem obsegu, bo potekal pod naslovom Sodelovanje v razdrobljenem svetu. Osrednje teme bodo energetska in prehranska kriza, visoka inflacija ob nizki rasti in visoki zadolženosti gospodarstev, novi izzivi za industrijo, družbene ranljivosti ter geopolitična tveganja, so organizatorji zapisali na svojih spletnih straneh.

Teme se medsebojno prepletajo morda bolj kot kadarkoli prej, saj večina novih izzivov izhaja iz ruske agresije na Ukrajino, so poudarili. Vojna, ki traja že skoraj leto dni, je cene energentov pognala v nebo. Čeprav so se razmere nekoliko umirile, je kriza mnogim državam prinesla streznitev, da je čas za končanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv.

Tudi prehranska kriza ima z ruskim napadom na Ukrajino kar nekaj skupnih imenovalcev, saj je Ukrajina znana kot žitnica Evrope in predvsem revnejšim državam predstavlja izjemno pomemben vir cenovno dostopne hrane.

Otežene globalne gospodarske razmere, ki jih je v veliki meri mogoče pripisati tudi pandemiji covida-19, so vodile v marsikje vrtoglave stopnje inflacije, kar je centralne banke spodbudilo k zviševanju obrestnih mer. Mnogi analitiki se še vedno bojijo začaranega kroga, ki bi ga to lahko povzročilo.

Organizatorji pričakujejo okoli 2.700 gostov. Med njimi bodo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemški kancler Olaf Scholz, južnoafriški predsednik Cyril M. Ramaphosa in njegov južnokorejski kolega Jun Suk Jeol, pa tudi vodilni predstavniki Združenih narodov, Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne trgovinske organizacije in Nata.

Goloba ne bo, Slovenijo bo zastopala Tanja Fajon

Vabilo je prejel tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob, ki pa se foruma ne bo udeležil, saj ima druge obveznosti, so za STA pojasnili v njegovem kabinetu. Slovenijo bo tako zastopala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je prejela ločeno vabilo, in sicer kot prva slovenska zunanja ministrica.

Kot je dejala po navedbah zunanjega ministrstva, na forum odhaja z jasno vizijo Slovenijo predstavit kot moderno, socialno in zeleno državo, ki prevzema del odgovornosti za reševanje najbolj perečih izzivov sodobnega časa.

“Srečanje v Davosu bom izkoristila tudi za številna srečanja na temo slovenske kandidature za Varnostni svet Združenih narodov. Toliko vplivnih voditeljev na enem mestu predstavlja izjemno priložnost, da predstavimo argumente, zakaj smo odlična kandidatka,” je poudarila.

Fajon, ki v Švico odhaja brez posebne delegacije, bo med drugim sodelovala v več panelnih razpravah, prvič v sredo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar