Tajvan: zaradi ukrepov proti covidu-19 več odpadne embalaže

Svet 23. Jul 202111:34 0 komentarjev
Smeti
Ann Wang/REUTERS

Tajvan je postal zasut z odpadki. Ukrepi omejitve gibanja so povzročili hiter porast spletnega nakupovanja in dostave hrane. Prizadevanja za zmanjšanje porabe plastike za enkratno uporabo so tako ogrožena.

Na Tajvanu, kjer so se razmere glede koronavirusa začele zaostrovati aprila, od sredine maja veljajo ukrepi, ki omejujejo osebna srečanja in so restavracije omejene na dostavo.

Lin Ju-huei, vodja recikliranja na oddelku za varstvo okolja v Tajpeju, je dejal, da se je količina zavržene embalaže v prestolnici med januarjem in majem povečala za 85 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Samo maja je Tajpej proizvedel dobrih deset ton odpadkov, ki jih je mogoče reciklirati, leto prej pa približno sedem ton, so poročali iz oddelka za varstvo okolja.

Velik del tega je embalaža za enkratno uporabo, tako papirnata kot plastična, kar skrbi okoljevarstvenike.

“Ne moremo se vrniti k embalaži za enkratno uporabo vsakič, ko izbruhne epidemija,” je dejal Tang An, zagovornik gibanja Greenpeace Tajvan.

“To bi pomenilo, da so vsa pretekla prizadevanja za zmanjšanje plastičnih odpadkov bila zaman.”

Tang je dejal, da je Novi Tajpej, občina, ki obkroža glavno mesto, do maja 2021 za 50 odstotkov povečal količino recikliranih odpadkov v primerjavi s prejšnjim letom.

Medtem ko so embalaže in predmeti iz plastike za enkratno uporabo prepovedani na oddelkih z restavracijami v nakupovalnih središčih in v supermarketih, za večino majhnih restavracij in trgovin s pijačami, ki so tudi največji vir plastike za enkratno uporabo, ta prepoved ne velja.

To so tudi podjetja, ki so zabeležila največjo rast naročil.

Kuhar Pan Jen-ming iz korejske restavracije An-Njeong v Tajpeju je dejal, da je junija za embalažo za enkratno uporabo porabil približno 605 evrov, s čimer je stroške surovin povečal za 14 odstotkov.

“Moram priznati, da sem si pred tem zatisnil oči in da moram družbeno odgovornost preusmeriti na druge. Pretvarjam se, da ne vem, kaj se dogaja,” je dejal.

“Če hrane ne zapakirate na lep način, vas nihče ne bo opazil,” dodaja Jen-ming.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!