Talibani prepovedali vstop v državo posebnemu poročevalcu ZN

Svet 21. Avg 202412:27 0 komentarjev
Richard Bennett
Foto: PROFIMEDIA

Talibanska vlada je posebnemu poročevalcu Združenih narodov o razmerah na področju človekovih pravic v Afganistanu Richardu Bennettu prepovedala vstop v državo, češ da širi propagando in da zato njegovim osebam ne morejo zaupati.

Richard Bennett je dosledno opozarjal na kršitve človekovih pravic v Afganistanu, odkar je bil leta 2022 imenovan na položaj posebnega poročevalca ZN. Mednarodno skupnost je pozival, naj ne normalizira vnovične talibanske vladavine, poroča dpa.

Vstop v državo so mu prepovedali, ker da je širil propagando in zato njegovim besedam ne morejo zaupati. “Izpostavljal je drobne probleme in jih poudarjal s ciljem propagande,” je povedal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid po navedbah afganistanske medijske hiše Tolo News, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Talibani so po prevzemu oblasti v skladu s strogo razlago islama uvedli številne omejitve za ženske. Njihova vlada poslabšuje razmere za izobraževanje žensk in deklic.

Talibanskih oblasti tudi tri leta po vnovičnem prevzemu oblasti ne priznava nobena država, vendar je mednarodna skupnost zaradi humanitarne krize in grožnje terorizma ohranila dialog z njimi.

Konec junija so se talibani prvič udeležili konference v Katarju pod okriljem ZN, na kateri so razpravljali o razmerah v Afganistanu, toda njihov pogoj za udeležbo je bil, da o onemogočanju žensk ne razpravljajo, kar je v mnenjskem članku za časnik New York Times obsodil tudi Bennett.

Kljub onemogočanju poročevalca misija ZN v Afganistanu (Unama) nadaljuje z delom spremljanja in poročanja o stanju človekovih pravic v državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!