Talibani zagotovili, da bodo odhode iz Afganistana dopuščali tudi po 31. avgustu

Svet 25. Avg. 202119:06 > 21:26
Delite:
Evakuacija iz Afganistana
Foto: U.S. Marine Corps/Sgt. Isaiah Campbell/REUTERS

Predstavniki talibanov so danes zagotovili, da bodo imeli Afganistanci z veljavnimi dokumenti tudi po 31. avgustu možnost potovati s komercialnimi leti.

Talibani bodo Afganistancem, ki imajo ustrezne dokumente, tudi po roku za umik ameriških enot iz države dovolili, da zapustijo državo, je danes sporočil nemški odposlanec za Afganistan Markus Potzel. To so potrdili tudi talibani.

Kot je Potzel sporočil na Twitterju, se je v torek v katarski Dohi srečal z namestnikom glavnega pogajalca talibanov Mohamedom Abasom Stanikcajem in njegovo ekipo. Dobil je zagotovilo, da bodo imeli Afganistanci z veljavnimi dokumenti tudi po 31. avgustu možnost potovati s komercialnimi leti.

Kot je dodal, se je Nemčija zavezala, da bo humanitarno pomoč Afganistancem prek mednarodnih organizacij povečala za 100 milijonov evrov.

Pogovore je na Twitterju potrdil tudi tiskovni predstavnik talibanov Suhail Šahin, ki je zapisal, da sta delegaciji razpravljali o političnih vprašanjih in razmerah na letališču v Kabulu. Pri tem je ponovil stališče talibanov, da bi se morali tuji vojaki iz države umakniti do roka, kar da naj bi utrlo pot za obnovitev civilnih letov. Tisti z veljavnimi dokumenti pa bodo tudi po 31. avgustu potovali s komercialnimi leti, je zapisal.

Talibani so sicer v torek sporočili, da afganistanskim državljanom ne bodo več omogočali dostopa do letališča v Kabulu, od koder bi odšli iz države, ter da evakuacije iz Afganistana po izteku roka 31. avgusta ne bodo več dovoljene.

Turčija začela umikati vojake

Turčija je imela v Afganistanu v okviru zveze Nato nameščenih več kot 500 vojakov. S talibani in Washingtonom so potekala pogajanja o tem, da bi turški vojaki po umiku ameriških sil, ki naj bi se končal prihodnji torek, prevzeli pomembno vlogo pri varovanju letališča v Kabulu. Vendar pa so po bliskovitem talibanskem prevzemu oblasti ti načrti ostali nedorečeni.

“Turške oborožene sile se vračajo v domovino s ponosom, da so uspešno izpolnile naloge, ki so jim bile zaupane,” so sporočili s turškega obrambnega ministrstva.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ob napovedi umika turških vojakov poudaril potrebo po zagotovitvi stabilnosti v Afganistanu. “V skladu s tem ciljem bo Turčija nadaljevala tesen dialog z vsemi stranmi v Afganistanu,” je dodal.

Komentari

Vaš komentar