Talibani vkorakali v predsedniško palačo v Kabulu

Svet 15. Avg 202107:56 > 22:28 1 komentar

Po tem, ko so afganistanski talibani zavzeli mesto Džalalabad, so vstopili še v prestolnico Kabul. Tako predstavniki talibanov kot predstavniki afganistanske vlade so omenjali miren prenos oblasti, predsednik Afganistana Ašraf Gani pa je medtem zapustil državo. Tuji mediji poročajo o gneči na kabulskem letališču, pri varovanju katerega sodelujejo tudi vojaki Nata.

Talibani so prispeli do prestolnice Kabul in vanjo vstopili. Zasedli so predsedniško palačo. V mesto so vkorakali “mirno” ter po tem, ko so nekaj časa čakali na obrobju in zagotavljali, da si želijo mirnega prenosa oblasti.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani, ki je predsedniško funkcijo opravljal od leta 2014, je zapustil državo in – po prvih informacijah – odpotoval v Tadžikistan. To je storil zato, da bi se izognil “prelivanju krvi”, je sporočil prek Facebooka.

Na kabulskem letališču, kjer je po poročanju tujih medijev velika gneča, so odjeknili streli: varnostniki so streljali v zrak, da bi odgnali množico. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da zavezništvo sodeluje pri varovanju letališča v Kabulu in zagotavljanju njegovega delovanja. Nato prav tako ohranja diplomatsko prisotnost v afganistanski prestolnici.

Prizori s kabulskega letališča:

Britanski premier Boris Johnson je sporočil, da je jasno, da bo Afganistan kmalu dobil novo oblast. V luči tega je mednarodno skupnost pozval k nepriznanju talibanske vlade.

Kabul
PROFIMEDIA

Zagotovila o varnosti

“Zagotavljamo ljudem, predvsem v Kabulu, da je njihovo imetje, da so njihova življenja, varna,” je tiskovni predstavnik talibanov povedal v intervju za BBC. Ne glede na to se je veliko Afganistancev odpravilo proti letališču, zaradi česar so nastali prometni zastoji, nekateri pa so pot nadaljevali peš. Po navedbah BBC so začasno ukinili vse komercialne lete, letališče pa lahko uporabljajo le vojaška letala.

Nekdanji predsednik Afganistana Hamid Karzai (2001–2014) je prek Facebooka sporočil, da ostaja v Kabulu. “Upamo, da bodo zadeve glede naše države in naše prestolnice rešene na dober način in miroljubno,” je zapisal.

Gneča je danes nastala tudi pri bankomatih in centrih, kjer se ureja dokumentacijo za potovanje.

Afganistan
REUTERS

Da bitke ne bo, je bilo dopoldne razvidno tudi iz besed afganistanskega ministra za notranje zadeve Abdula Sattarja Mirzakwalja, ki je napovedal “miren prenos oblasti”, oblast pa da bo prevzela tranzicijska vlada. “Afganistance naj ne skrbi … Ne bo napada na mesto /…/,” je povedal v nagovoru.

Talibani so po lastnih navedbah prevzeli nadzor nad vojaškim oporiščem Bagram severno od Kabula. Oporišče je bilo v času dvajsetletne vojne središče boja proti talibanov, tam je bilo do 10.000 vojakov. Oporišče prav tako vključuje zapor, kjer je bilo zaprtih 5000 talibanov, ki so jih po navedbah virov talibani že osvobodili, piše BBC.

Tuji mediji so dopoldne poročali, da se afganistanski predsednik Gani sestaja z ameriškim posebnim predstavnikom za Afganistan Zalmayem Khalilzadom in predstavniki zveze Nato, vir pa je za CNN potrdil, da je delegacija osmih oziroma devetih talibanov prispela v predsedniško palačo.

Talibani v Heratu
REUTERS

Pred tem so v nedeljo zjutraj talibani brez boja vstopili v nekdanjo utrdbo vladnih sil Džalalabad. Zavzetje tega mesta na vzhodu Afganistana je potekalo mirno in brez spopadov.

“Lokalne oblasti so mesto predale brez boja,” je dejal eden izmed tamkajšnjih uradnikov in dodal, da je bila mirna predaja mesta edini način za to, da obvarujejo življenja civilistov. S tem, ko so talibani zasedli Džalalabad, so dobili nadzor nad cestno povezavo s sosednjim Pakistanom.

O širšem kontekstu po koncu najdlje trajajoče ameriške vojne na tujih tleh, je novinar N1 Miha Orešnik z gosti razpravljal v julijski oddaji N1 Studio.

Talibani
Social media website/via REUTERS

Talibani so v soboto zavzeli tudi ključno mesto na severu Mazar-i-Šarif, eno večjih v državi. Talibani so glavno mesto pokrajine Balk oblegali skoraj teden dni.

V ZDA presenečeni nad razvojem dogodkov

Medtem ko so ZDA že začele evakuirati svoje osebje iz tamkajšnjega veleposlaništva (evakuacija je potekala (tudi) s helikopterjem), je ameriški državni sekretar Antony Blinken povedal, da so ZDA dogodki v Afganistanu presenetili. “Videli smo, da afganistanske sile niso mogle braniti države in to se je zgodilo hitreje, kot smo pričakovali,” je komentiral. Po navedbah poročevalke Al Džazire se je iz zgradbe ameriške ambasade vil dim, kar zelo verjetno  pomeni, da so kurili dokumente.

Pri evakuaciji diplomatskega osebja in afganistanskih sodelavcev bo skupno sodelovalo 6000 ameriških vojakov – da pošljejo v Afganistan tisoč dodatnih vojakov, so iz Pentagona sporočili po tem, ko so talibani prispeli v Kabul.

“To ni Hošiminh,” je sicer evakuacijo osebja komentiral Blinken. Komentar se nanaša na umik ZDA iz Vietnama po vojni, ko je bil svet priča posnetkom kaotičnega reševanja osebja veleposlaništva. Podobno kot ZDA je tudi Francija svoje diplomatsko osebje preselila na kabulsko letališče.

Ašraf Gani
REUTERS

Danes sta vrata svojih veleposlaništev v Kabulu zaprli tudi Nemčija in Italija. Nemški zunanji minister Heiko Maas je na Twitterju potrdil zaprtje veleposlaništva in dejal, da so osebje veleposlaništva prepeljali na vojaški del letališča v Kabulu. Kot je sporočilo italijansko obrambno ministrstvo, bo prvo vojaško letalo, ki bo sodelovalo v operaciji, v Kabul priletelo še danes.

Kljub vstopu talibanov v Kabul pa Rusija za zdaj ne namerava evakuirati svojega veleposlaništva v afganistanski prestolnici, je sporočil predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Zamir Kabulov, ki je še dodal, da ruski veleposlanik in osebje v Kabulu mirno opravljajo svoje naloge. Rusija se medtem zavzema za diplomatsko rešitev konflikta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje