Tatu kipa mostarskega Brucea Leeja obsodili na deset mesecev zapora

Svet 04. Jul 202414:24 1 komentar
Kip Brucea Leeja
Foto: PROFIMEDIA

Tatu bronastega kipa Brucea Leeja je občinsko sodišče v Mostarju obsodilo na deset mesecev zapora, so v sredo poročali tamkajšnji mediji. Znameniti kip hongkonškega mojstra borilnih veščin in igralca je marca izginil iz mestnega parka, policija pa ga je našla nekaj dni kasneje, toda brez nog.

Sodišče v Mostarju je po pisanju sarajevskega časnika Dnevni avaz sprejelo poravnavo, ki jo je tožilstvo hercegovsko-neretvanskega kantona sklenilo s 46-letnim obtožencem. Ta je bil pred tem znan po vrsti drugih kaznivih dejanj.

Obsojenec je po navedbah sodišča najprej oropal trgovino, kjer je ukradel orodje. Nato je v začetku marca v mestnem parku odlomil bronasti kip Brucea Leeja ter ga odnesel in prežagal, da bi ga prodal kot sekundarno surovino.

Kip legendarnega Brucea Leeja je v parku največjega hercegovskega mesta stal vse od leta 2005 in je predstavljal simbol povojne sprave. Ustvaril ga je zagrebški akademski kipar Ivan Fijolić, stal pa je na podstavku, na katerem piše Bruce Lee – Tvoj Mostar. Spomenik najvplivnejšega mojstra borilnih veščin, ki je borilne veščine populariziral tudi v ZDA, je hitro postal ena od največjih znamenitosti mesta, o kateri so pisali tudi različni svetovni mediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje