Tehnične težave in slabo vreme preprečili vrnitev plavajočega pomola v Gazo

Svet 12. Jul 202411:07 > 12:03 4 komentarji
Plavajoči pomol v Gazi
Plavajoči pomol v Gazi (Foto: U.S. Army Central/REUTERS)

Plavajoči humanitarni pomol, ki so ga v Gazi postavili sredi junija, je le malo pomagal pri omejevanju humanitarne krize. Zaradi slabega vremena so ga morali že po nekaj tednih odstraniti, ZDA pa so zdaj sporočile, da ga ne nameravajo znova postaviti. Medtem je bilo v novih izraelskih napadih na Gazo ubitih najmanj 30 ljudi.

ZDA na obalo Gaze ne bodo vrnile pomola za dostavo humanitarne pomoči, ki so ga sredi junija po manj kot mesecu delovanja odstranili zaradi slabega vremena, so v četrtek sporočili iz Washingtona. Pomol, ki je le malo pomagal pri omejevanju humanitarne krize, bo do nadaljnjega v izraelskem pristanišču Ašdod, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pentagon je v izjavi sporočil, da je bila ameriška vojska v sredo neuspešna pri poskusu vnovične namestitve pomola na obalo Gaze. Tiskovni predstavnik Pat Ryder je kot razloge za neuspelo operacijo navedel tehnične težave in neugodne vremenske razmere.

Pomol je ameriška vojska postavila v upanju, da bi okrepili dobavo pomoči Palestincem v enklavi. Stal je okrog 230 milijonov dolarjev, po postavitvi 17. maja pa je deloval le teden dni. Nato je bil v uporabi še en teden v juniju, preden so ga “začasno” premestili v izraelski Ašdod. Skupno so prek pomola prepeljali 8.100 ton pomoči, ki pa so jo humanitarne organizacije s težavo dobavljale civilistom.

nasedla ladja
Poškodovan zasilni pomol je povzročal številne nevšečnosti. Na obali je nasedlo tudi več vozil. (Foto: PROFIMEDIA)

Biden: “Konec zgodbe s pomolom”

Konec zgodbe s pomolom je v četrtek na tiskovni konferenci komentiral tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je ob tem izrazil razočaranje.

Humanitarne organizacije in predstavniki Združenih narodov medtem stalno poudarjajo, da dobave pomoči z morja in iz zraka ne morejo nadomestiti dobav po kopnem, kjer pa že tako zahtevno razdeljevanje pomoči znotraj razdejane enklave dodatno otežujejo omejitve izraelske vojske, ki nadzoruje vse vstopne točke v Gazo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek znova opozorila na nezadostne dobave pomoči v Gazo, saj je v zadnjem tednu v enklavo vstopilo le pet tovornjakov z medicinsko opremo. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je zato znova pozval k takojšnjemu umiku omejitev.

Da Izrael izvaja namerno kampanjo stradanja proti palestinskemu ljudstvu, zaradi katere umirajo otroci v Gazi, so ta teden opozorili strokovnjaki Združenih narodov za človekove pravice. Ob tem so dodali, da gre za obliko genocidnega nasilja in da za lakoto trpijo vzdolž celotne palestinske enklave. S splošnim pomanjkanjem opreme se sooča tudi v veliki meri uničeni zdravstveni sistem v Gazi.

Izraelski nočni napadi v Gazi terjali več kot 30 smrtnih žrtev

V izraelskih napadih vzdolž območja Gaze je bilo ponoči ubitih najmanj 32 ljudi, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Izraelska vojska je medtem sporočila, da nadaljuje operacije v Rafi blizu meje z Egiptom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah zdravstvenega ministrstva je bilo v izraelskih napadih ubitih 32 ljudi, večinoma žensk in otrok. Mediji, povezani s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, so poročali o več kot 70 zračnih napadih vzdolž enklave, vključno z napadi na cilje v mestu Gaza, begunskem taborišču Nuseirat, Han Junisu in Rafi.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da nadaljuje operacije v Rafi in da je v preteklem dnevu v spopadih in napadih ubila številne palestinske borce ter uničila njihovo infrastrukturo. Izraelska letala so po navedbah vojske napadla tudi cilje v Beit Hanunu na skrajnem severu enklave, od koder naj bi v četrtek proti južnemu Izraelu poleteli izstrelki, navaja AFP.

Izraelske sile so v več kot devetmesečni ofenzivi v Gazi po zadnjih podatkih skupno ubile že najmanj 38.345 ljudi, še več kot 88.000 je ranjenih. Dejansko število ubitih je ob na tisoče pogrešanih verjetno še mnogo višje. Davek med civilisti terjajo tudi lakota, bolezni in splošno pomanjkanje, ki vlada spričo izraelskega obleganja in blokad dobav humanitarne pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje