Zaradi slabega vremena pomol za pomoč Gazi premeščajo v Izrael

Svet 15. Jun 202409:53 > 20:54 2 komentarja
Foto: U.S. Central Command/Handout via REUTERS

Zaradi napovedanih visokih valov in razburkanega morja bodo ameriške sile začasni pomol za dostavo humanitarne pomoči ob obali Gaze premestile v izraelsko pristanišče Ašdod. Izrael medtem nadaljuje napadanje Gaze. Ubitih je bilo osem izraelskih vojakov in vsaj 19 Palestincev, še 50 je bilo ranjenih.

Ameriška vojska je sporočila, da bo zaradi napovedanega slabega vremena z visokim valovanjem morja prestavila začasni pomol za dostavo humanitarne pomoči ob obali Gaze.

Pomol bodo začasno premestili v izraelsko pristanišče Ašdod. “Odločitev o začasni premestitvi pomola ni bila sprejeta zlahka, vendar je nujna, da se zagotovi, da bo začasni pomol tudi v prihodnje zagotavljal humanitarno pomoč,” je na omrežju X zapisalo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom).

Vojska bo pomol ob obali Gaze znova zasidrala, takoj ko bo to dopuščalo vreme, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Centcom je ob tem še dodal, da je od 17. maja preko pomorskega koridorja v Gazo prispelo več kot 3500 ton humanitarne pomoči.

Ameriška vojska je namreč 17. maja ob obali Gaze postavila pomol v upanju, da bi okrepili dobavo pomoči Palestincem v enklavi. Delovanje okoli 320 milijonov dolarjev vrednega pomola so morali začasno prekiniti že konec maja, ko so ga poškodovali visoki valovi.

Zahodni breg se sooča z vse hujšo zdravstveno krizo, h kateri prispevata porast nasilja in vse pogostejši napadi na zdravstveno infrastrukturo, je v petek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V luči tega je pozvala k takojšnji zaščiti civilistov in zdravstvenega osebja.

Ubitih osem izraelskih vojakov in vsaj 19 Palestincev

Izrael je tudi danes nadaljeval napade na Gazo. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je bilo v mestu Gaza na severu enklave ubitih najmanj 19 Palestincev, med njimi tudi otrok, še 50 pa je bilo ranjenih, poroča katarska televizija Al Džazira.

V Rafi so po navedbah prič potekali spopadi med palestinskimi borci in izraelskimi vojaki. Iz mesta pa prav tako poročajo o izraelskem obstreljevanju tamkajšnjega begunskega taborišča, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na jugu območja Gaze je bilo danes ubitih osem izraelskih vojakov, ki so bili v oklepnem vozilu, je sporočila vojska. Gre za enega od incidentov za najvišjim številom žrtev za izraelsko vojsko od začetka vojne 7. oktobra lani. Glede na poročanje izraelskih medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, so vojaki umrli “med operacijsko dejavnostjo” v mestu Rafa, ko je njihovo vozilo eksplodiralo.

Z njihovo smrtjo se je skupno število žrtev med izraelskimi vojaki v ofenzivi nad Gazo povzpelo na 306.

Vojna med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas je izbruhnila 7. oktobra lani, ko je Hamas v napadu na Izrael ubil okrog 1200 ljudi. Izrael je v povračilni ofenzivi nad Gazo doslej ubil več kot 37.296 ljudi, od tega 30 v zadnjih 24 urah, je sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje