Tekočina, ki so jo po stiskanju olja vedno zavrgli, razglašena za superživilo

Svet 04. Sep 202417:55 0 komentarjev
Olivno olje
Foto: PROFIMEDIA

Nekatere raziskave so pokazale, da stranski produkt, ki nastane med stiskanjem oljčnega olja, vsebuje nekatere snovi, ki blagodejno vplivajo za zdravje. Ugotovitve raziskave kažejo, da bi ta snov bila veliko bolj hranljiva kot samo olje.

Oljčno olje, ki ga je že Homer opisoval kot “tekoče zlato”, je znano po številnih pozitivnih učinkih.

Med drugim, kot smo že pisali, uživanje oljčnega olja zmanjšuje tveganje za upad kognitivnih sposobnosti in za smrt, povezano z demenco, ne glede na ostalo prehrano človeka, kar je pred časom potrdila 28 let trajajoča študija ekipe za javno zdravje z univerze Harvard.

A so znanstveniki zdaj pod drobnogled vzeli temno, rjavo snov – odpadno tekočino iz oljarn –, ki so jo doslej večinoma zavrgli. Zdaj so odkrili, da bi lahko šlo za še “močnejše” superživilo, piše Guardian. Gre za “vodnato” tekočino, ki nastane po mletju oliv in izločanju olja. Raziskave so pokazale, da ta tekočina pomaga pri okrevanju po vadbi, izboljšuje metabolizem in pomaga pri nekaterih kardiovaskularnih in nevroloških stanjih.

Znanstveniki so se s to tekočino začeli ukvarjati po poročilih oljkarjev, ki so to rjavo vodo začeli uživati iz zdravstvenih razlogov. Po mnenju strokovnjakov je ta temna, grenka in motna tekočina enako – in morda še bolj – hranljiva kot samo oljčno olje. Odpadna voda iz proizvodnje oljčnega olja po njihovih ugotovitvah vsebuje vsaj 10-krat več fitokemikalij kot ekstra deviško oljčno olje, ki velja za njihov bogati vir.

Italijanska znanstvenica Adriana Albini, ki se s tem ukvarja zadnjih 10 let, je z ekipo izvedla številne študije in o stranskem produktu ugotovila, da lahko pomaga pri preprečevanju in naj bi pomagal pri zdravljenju določenih vrst raka, vključno z rakom pljuč, prostate, debelega črevesa in dojk.

Po navedbah Albini ta temna tekočina vsebuje vsaj 30 različnih vrst polifenolov, med katerimi je bilo največ hidroksitirosola, ki lahko pripomore h krepitvi možganov in srca, ter naj bi na splošno zmanjševal razna vnetja.

“Rastline se ne morejo premikati. “Njihova edina obramba so sekundarni ali terciarni metaboliti, ki jih proizvajajo, saj odganjajo parazite. Mnogi od teh metabolitov so strupi, za katere vemo, da lahko v določenih koncentracijah delujejo terapevtsko. Arzen je na primer lahko koristen pri zdravljenju levkemije,” je pojasnila.

“Kar torej rastline uporabljajo za ‘svoje zdravje’, lahko tudi mi za svoje,” je dodala Albini za Guardian. Po njenih besedah je uživanje hrane, bogate s koristnimi snovmi rastlinskega izvora, kot so tiste, ki jih najdemo v sredozemski prehrani, povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj bolezni.

Poudarila je še, da “čudežna hrana” ne obstaja. Zelo pomemben je življenjski slog: redna telesna aktivnost, redni in kvalitetni obroki, zmerno pitje alkohola in izogibanje kajenju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!