Teniški igralec, ki je lopar zamenjal za puško: EU mora ustaviti ta pokol

Svet 01. Mar 202212:46 > 14:38

Znani ukrajinski teniški igralec Sergej Stahovski se je odločil, da teniški lopar zamenja za puško in se pridruži ukrajinskim silam pri obrambi države. V pogovoru za N1 BiH je s solzami v očeh spregovoril o razmerah v Ukrajini.

Ukrajinski teniški igralec Sergej Stahovski je trenutno v središču Kijeva, pripravljen, da brani svoj dom. Vključil se je v rezervno sestavo ukrajinske vojske. Njegova žena in otroci so v Budimpešti, do tja so potrebovali kar 40 ur. V Kijevu je z njim tudi oče, ki je kirurg, njegov brat in mama. Za zdaj kaže, da imajo dovolj hrane, je povedal v intervjuju za N1 BiH.

“Morala v Ukrajini je trdna. Vsak posameznik se upira in se je pripravljen boriti. Tega Rusi ne razumejo. Mislili so, da jih bodo sprejeli z odprtimi rokami. A Ukrajina se je pred osmimi leti spremenila. Videli so, kaj so Rusi naredili v Lugansku in Donecku. Nihče od Ukrajincev si tega ne želi tukaj, v domu, zato se vsi upirajo. Z golimi rokami zaustavljajo avtobuse. Včeraj so v mestu Berdjansk ruske enote zavzele lokalno administrativno stavbo, zato so ljudje prišli na ulico, začeli kričati in skandirati, naj odidejo. Ko imaš v majhnem mestu 3.000 ljudi zunaj in te odganjajo … Vzdušje v ruski vojski je zelo slabo. Zdaj napadajo Harkov, ki je od nas oddaljen eno uro. Z raketami so zadeli središče mesta, ki je bilo nekoč prestolnica. To je noro, tam so le civilisti, ni vojaških poslopij,” je pojasnil v pogovoru.

“Ne vem, ali bo Ukrajina brez pomoči preživela”

S solzami v očeh je povedal, da si tega ni mogel predstavljati. Pred sedmimi dnevi je zapustil Kijev, saj je šel z družino na dopust v Dubaj. Ko se je začela vojna, se je vrnil. “Niti v milijonih let si ne bi mogel predstavljati, da bo Rusija napadla,” je povedal in dodal, da Rusija skuša zavzeti ne le Doneck in Lugansk, ampak celotno državo. “A morala je tu visoka. Ne bomo se mogli več upirati, če bodo Rusi še naprej pošiljali svoje vojake. Ne vem, ali bo Ukrajina preživela brez pomoči,” je dejal.

Sergej Stakhovsky
N1

Kot je povedal, si tudi v sanjah ni mislil, da bo lopar kdaj zamenjal za puško. Toda za to se je zlahka odločil, saj nima druge države, pa tudi njegovi otroci ne. “To je izbira, za katero upam, da je ne bo treba sprejeti nobenemu očetu. Ampak nimam druge države. Veliko je takšnih, ki odidejo, ker jih je strah. Sam pa sem čutil drugače, da lahko nekaj naredim. Brez vseh nas ni Ukrajine. Ljudem moramo povedati o vojni, ki je ne vidijo. Nekaj moramo narediti, da zaščitimo svojo državo,” je dodal.

“Evropska unija mora najti način, da zaustavi ta pokol”

Kot pravi Stahovski, ruski predsednik Vladimir Putin vsej Evropi in svetu grozi z uporabo jedrskega orožja. Sprašuje se, kje se bo Putin ustavil. “Če se neka evropska država odloči, da se brani … kam to vodi,” se je vprašal. Kot je dejal, so mu podporo izrazili vsi teniški kolegi, ki so šokirani nad tem, da v Ukrajini vihra vojna. “Evropska unija mora najti način, da zaustavi ta pokol. Če ne želijo Rusov na meji, nam morajo pomagati,” je dodal.

Kot pravi ukrajinski teniški igralec, bo Putin za to plačal visoko ceno. “Ne želim reči, da so vsi Rusi takšni, veliko jih ne verjame v to, kar slišijo, samo putinisti.” Ob tem pa je sogovornik dejal, da je mogoče Putina zaustaviti znotraj Rusije. “Znebiti se morajo Putina. Če svet napade Rusijo, bomo imeli jedrsko vojno, tega pa ne želimo. Svet mora zaščititi Ukrajino, Rusi pa morajo odstraniti Putina s položaja,” je dodal.