Teoretik zarot Alex Jones bo zaradi gnusnih laži ostal brez premoženja

Svet 07. Jun 202414:37 0 komentarjev
Alex Jones
Alex Jones (Foto: Profimedia)

Premoženje teoretika zarot Alexa Jonesa, ki sorodnikom žrtev pokola na šoli Sandy Hook zaradi laži dolguje več kot 1,5 milijarde dolarjev odškodnine, bo likvidirano.

Ameriški desničarski teoretik zarot Alex Jones, ki sorodnikom žrtev pokola na šoli Sandy Hook zaradi laži dolguje več kot 1,5 milijarde dolarjev odškodnine, se je strinjal z likvidacijo svojega osebnega premoženja, poroča CNN.

Jones, ustanovitelj skrajno desne spletne strani Infowars, je učitelje in sorodnike otrok, ki so bili leta 2012 ubiti v pokolu na osnovni šoli Sandy Hook, obtožil, da so plačani igralci. V strelskem pohodu je umrlo 20 predšolskih otrok in šest odraslih, Jones pa je tragedijo označil za izmišljotino levičarjev, ki želijo Američanom odvzeti orožje. Nekateri od njegovih sledilcev so se nato znašali nad užaloščenimi starši. Starši ubitih otrok so ga tožili, sodišče mu je naložilo plačilo 1,5-milijardne odškodnine, Jones pa je nato razglasil osebni stečaj.

Zdajšnja odločitev utira pot v prihodnost, v kateri Jones ne bo več lastnik Infowarsa, poroča CNN. Jones medijskega podjetja ni izkoristil le za zastrupljanje javnega diskurza z gnusnimi lažmi in teorijami zarote, ampak je z njim tudi zaslužil več milijonov dolarjev.

Družine niso dobile še nič

Doslej se je Jones upiral temu, da bi osebni stečaj preoblikovali v likvidacijo, ki po ameriški zakonodaji predvideva prodajo dolžnikovega neizvzetega premoženja in razdelitev izkupička upnikom. Toda zaradi vse večjih pravnih pritiskov si je zdaj očitno premislil in popustil zahtevam družin žrtev pokola Sandy Hook, ki od Jonesa še vedno niso prejele niti penija.

Njegovi odvetniki so v vlogi zapisali, da “ni razumnih možnosti za uspešno reorganizacijo” in da bi nadaljevanje te poti Jonesu povzročilo le dodatne stroške.

Zdajšnji pravni manever na koncu “pomeni, da bo Jonesovo lastništvo v Free Speech Systems prodano”, je za CNN povedal Avi Moshenberg, odvetnik, ki zastopa nekatere družine Sandy Hook. Free Speech Systems je matično, Infowars pa hčerinsko podjetje. “To bo pospešilo zaključek stečajev in olajšalo likvidacijo Jonesovega premoženja,” je dejal Chris Mattei, drugi odvetnik prizadetih družin.

O usodi stečaja Free Speech Systems bo sodišče odločalo naslednji petek. Jones tehnično sicer že nekaj časa ne nadzoruje poslovanja, saj sta obe družbi pod nadzorom stečajnega upravitelja, ki ga je določilo sodišče.

Ne glede na to, kaj bo sodišče odločilo v tem primeru, zdajšnja pravna poteza postavlja temelje, da sodišče likvidira Jonesovo osebno premoženje, ki vključuje njegov delež v Infowars. To sicer ne pomeni nujno, da bi lažnivi portal prenehal obstajati, saj ga lahko stečajni upravitelj na primer proda drugemu lastniku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!