Avtor teorij zarot mora plačati dodatne pol milijarde dolarjev kazni

Svet 11. Nov 202209:16 0 komentarjev
Teoretik zarot Alex Jones
PROFIMEDIA

Avtor teorij zarot Alex Jones, ki mu je porota pred tem že naložila plačilo milijarde dolarjev odškodnine staršem otrok, ubitih v pokolu leta 2012 na šoli Sandy Hook v Newtownu, mora plačati še dodatnih 473 milijonov dolarjev kazni (462 milijonov evrov).

Sodnica v ameriškem Connecticutu je avtorju teorij zarot Alexu Jonesu, ki mu je porota pred tem že naložila plačilo milijarde dolarjev odškodnine staršem otrok, ubitih v pokolu leta 2012 na šoli Sandy Hook v Newtownu, izrekla še dodatnih 473 milijonov dolarjev kazni. Jones je po pokolu trdil, da se ta ni zares zgodil in da gre za prevaro.

Desničarskemu provokatorju Jonesu je porota v Teksasu, ki je odločala v tožbi staršev, avgusta izrekla 50 milijonov dolarjev odškodnine. Porota v Connecticutu, kjer je bil zločin izvršen, mu je nato oktobra naložila še 965 milijonov dolarjev odškodnine. Sodnica Barbara Bellis je temu zdaj dodala še skoraj pol milijarde dolarjev. “Dokazno gradivo potrjuje, da so bila dejanja tožene stranke namerna in zlobna in povsem jasno je bilo, da bodo povzročila škodo s širjenjem vsebin med širokim občinstvom,” je zapisala.

Vztrajal, da je pokol prevara

Kazen je Jonesa in njegova trobila pod znamko podjetja Free Speech Systems doletela, ker je po smrti 20 predšolskih otrok in šestih odraslih vztrajno ponavljal, da gre za prevaro in da so starši ubitih plačani igralci, ki želijo skupaj z demokrati Američanom odvzeti orožje. Jones je začel dobivati vse več poslušalcev in s tem tudi več oglasov in denarja. Nekateri od njegovih sledilcev so se nato znašali nad užaloščenimi starši. V Connecticutu so ga tožili starši ubitih otrok in agent FBI, ki so bili tarča groženj s smrtjo, ženskam so grozili s posilstvi, nekateri pa so se znesli tudi nad grobovi ubitih otrok.

Jones je ves čas ostal kljubovalen in trdil, da gre za napad na svobodo govora v ZDA. Napovedal je pritožbe, saj, kot pravi, nima niti približno toliko denarja, da bi lahko poravnal izrečene kazni. Imel naj bi zgolj dva milijona dolarjev. Njegovo podjetje Free Speech System je medtem že vložilo prošnjo za stečajno zaščito.

Neodvisen forenzični računovodja je sicer na sojenju v Teksasu zagotovil, da sta Jones in njegovo podjetje vredna skupaj 270 milijonov dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!