Thwaites: Ledenik na Antarktiki pred dramatično spremembo

Svet 14. Dec 202107:53 > 13. Jan 2022 11:25 0 komentarjev
Thwaites
AFP/NASA/Profimedia

Znanstveniki opozarjajo, da bi se lahko eden največjih ledenikov na Antarktiki dramatično spremenil v petih do deset letih. Plavajoči del ledenika Thwaites, ki je bil do zdaj razmeroma stabilen, bi se lahko "razbil kot vetrobransko steklo avtomobila".

Raziskovalci iz Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva intenzivno preučujejo ledenik Thwaites in njegovo taljenje. Iz ledenika vsako leto v morje odpade 50 milijard ton ledu. Danes je vpliv tega ledu na globalno morsko gladino omejen. Vendar je v ledeniškem bazenu dovolj ledu, da bi se – če bi se stalilo vse – višina oceanov dvignila za 65 centimetrov. Tak scenarij sodnega dne se verjetno ne bo zgodil še več stoletij, poroča BBC. A raziskovalci opozarjajo, da se ledenik Thwaites na segrevanje Zemlje odziva zelo hitro.

“Na sprednji strani ledenika se bodo zgodile dramatične spremembe, verjetno prej kot v desetletju, kažejo študije,” je dejal glaciolog Ted Scambos, ki koordinira skupino raziskovalcev ledenika Thwaites. “To bo razširilo nevarni del ledenika,” je povedal za BBC.

Vzhodni del se bo odtrgal

Thwaites je gromozanski. Velik je približno toliko kot Velika Britanija ali Florida. Hitrost njegovega odtoka se je v zadnjih 30 letih podvojila. To je posledica tople oceanske vode, ki pride pod ledenik in tali njegov plavajoči del, so ugotovili raziskovalci.

Trenutno je sprednji del vzhodnega dela na svoje mesto pritrjen s podvodnim grebenom na morju. To pomeni, da je pretočna hitrost v tem delu tretjina tiste, ki jo jo je mogoče videti v zahodnem delu. Ekipa raziskovalcev meni, da se bo vzhodni del v prihodnjih letih odtrgal od ostalega ledenika. Tudi če se bo stiskanje snega nadaljevalo, bodo nenehni zlomi v ledu gotovo razbili območje.

Thwaites
Profimedia

“Menim, da bo nekoliko podobno avtomobilskemu oknu, ki ima nekaj razpok, ki se počasi širijo. Ko pa zapeljete čez grbino, se razbije,” je pojasnila Erin Pettit iz univerze v Oregonu.

V primerjavi s celotnim ledenikom je prizadeto majhno območje. A gre za pomembno spremembo, ki bi lahko vplivala na nadaljnjo izgubo ledu. Vzhodna polica, s premerom 40 kilometrov, se trenutno na leto premakne za približno 600 metrov. Hitrost bi se lahko dvignila na dva kilometra na leto. Tako hitrost so raziskovalci zaznali v zahodnem, 80 kilometrov širokem delu.

Thwaites
Profimedia

Pod ledenik bodo potopili rumeno podmornico

Raziskovalci iz ZDA in Združenega kraljestva ledenik Thwaites intenzivno preučujejo v sklopu petletne misije. Uporabljajo tako satelitske slike, ledenik pa preučujejo tudi na površju in z ladij.

Trenutno se pripravljajo na novo sezono raziskovanja, v okviru katere bodo pod ledenik potopili rumeno podmornico. Avtonomno plovilo bo zbralo podatke o dejavnikih, ki vplivajo na taljenje: temperaturi vode, smeri toka in turbulencah. Podmornica bo na misijah, dolgih od enega do štirih dni. Tveganje pri tem je veliko, saj je morsko dno izjemno razgiban teren, so opozorili znanstveniki.

“To je strašljivo. Morda je nikoli ne bomo dobili nazaj,” je priznal Alex Phillips z britanskega nacionalnega oceanografskega centra. V preteklih letih so razvijali sistem za preprečevanje trkov, da zagotovijo, da podmornica ne bo trčila v morsko dno. V nepredvidenih situacijah, ko bi podmornica lahko zašla v težave, pa se bo vračala in se tako umikala na varno, je pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!