Tihi ocean bi lahko že v naslednjih treh desetletjih “pogoltnil” nekatere otoke

Svet 27. Avg 202409:12 0 komentarjev
otoček v Tihem oceanu
Več otokom v Tihem oceanu zaradi dvigajoče gladine, ki je posledica podnebnih sprememb, grozi, da jih bo poplavilo. (Foto: PROFIMEDIA)

Gladina morja v jugozahodnem Pacifiku narašča hitreje od globalnega povprečja, že v naslednjih treh desetletjih pa bi lahko ocean v celoti preplavil nekatere dele tihomorskega otočja. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je zato svet pozval k ukrepanju.

Na srečanju voditeljev Oceanije je generalni sekretar ZN Antonio Guterres  svet pozval k ukrepanju, saj da toplogredni plini, ki večinoma nastajajo pri izgorevanju fosilnih goriv, “kuhajo naš planet”, piše britanski BBC.

Tradicionalno srečanje voditeljev 18 tihomorskih držav in ozemelj, vključno z Avstralijo in Novo Zelandijo, tudi letos zaznamuje vprašanje podnebnih sprememb. Naraščanje morske gladine namreč za številne otoke in tam živeče skupnosti pomeni neposredno nevarnost.

Nova raziskava Svetovne meteorološke organizacije (WMO) kaže, da je morska gladina v zadnjih 30 letih v nekaterih delih Oceanije narasla za 15 centimetrov, kar je bistveno več od svetovnega povprečja, ki znaša 9,4 centimetra. Za nekatera ozemlja, kot je polinezijski Tuvalu, to pomeni, da bi jih lahko ocean v celoti preplavil že v naslednjih treh desetletjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izgorevanje fosilnih goriv pa ne prispeva le k taljenju ledu na obeh polih in s tem naraščanju gladine morja, pač pa Oceaniji grozi tudi posledično segrevanje in zakisljevanje morja. Slednje je posledica vse večje količine ogljikovega dioksida, ki ga absorbira ocean, in vodi k spremembam ekosistemov z nepredvidljivimi posledicami.

Na sklepe raziskav je na Tongi opozoril tudi Guterres in ob grožnji “svetovne katastrofe” izdal globalni poziv k ukrepanju. Kot je povedal, toplogredni plini “kuhajo naš planet”, zaradi česar moramo globalne izpuste do konca desetletja znižati za 43 odstotkov v primerjavi z letom 2019, do leta 2035 pa za 60 odstotkov. V lanskem letu so globalni izpusti zrasli za en odstotek.

Antonio Guterres
Antonio Guterres je opozoril, da se gladina morja v jugozahodnem Pacifiku dviga hitreje od globalnega povprečja in neposredno ogroža tamkajšnje prebivalce. (Foto: PROFIMEDIA)

Generalni sekretar ZN je odgovornost ukrepanja ob tem dejstvu naložil državam članicam skupine G20, ki prispevajo 80 odstotkov vseh globalnih izpustov.

“Če rešimo Pacifik, rešimo sebe”

Med te najrazvitejše države spada tudi Avstralija, ki pa se kljub neposredni bližini tihomorskih sosed v bližnji prihodnosti ni pripravljena odreči pridobivanju in uporabi plina, še navaja BBC.

Oceanija je po Guterresovih besedah najranljivejše območje na svetu, a naraščanje gladine morja ogroža vse. “Če rešimo Pacifik, rešimo sebe,” je sklenil prvi mož svetovne organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!