Na otokih postaja življenje nevzdržno: “To ni dokumentarec, to je naša realnost”

Svet 10. Dec 202317:12 5 komentarjev

"Ravno ko smo se trudili popraviti svoje domove, je prišel še drugi ciklon in nam vzel vse," za N1 opisuje podnebna aktivistka s tihooceanskega otočja Vanuatu, kjer življenje zaradi podnebnih sprememb postaja nevzdržno. Medtem ko se pogajanja bližajo koncu, pa so vse bolj glasni tudi naftni lobiji.

“Samo letos smo doživeli že štiri uničujoče ciklone, od tega dva zapored v 48 urah, enega pa popolnoma nepričakovano, zunaj sezone,” je za N1 na podnebni konferenci v Dubaju povedala Flora Vano, ki prihaja iz otoške države Vanuatu v Tihem oceanu.

Otočje ima tropsko podnebje, devet mesecev je vroče in deževno in takrat obstaja možnost ciklonov. Toda zdaj jih zaradi podnebnih sprememb doživljajo skozi vse leto. “Ravno ko smo se trudili popraviti svoje domove, je prišel še drugi ciklon in nam vzel vse. Ogroženo je naše preživetje, prehranska varnost, posledica je tudi več družinskega nasilja,” pravi podnebna aktivistka organizacije Action Aid Vanuatu, ki še posebej opozarja na ranljivost žensk v okoljih, ki jih je hudo prizadela podnebna kriza.

“Tu sem v imenu deklet in žensk z našega otoka. Tu protestiram, da opozorim, da smo ranljive ženske v naših skupnostih na frontni črti podnebne krize,” je dodala.

Flora Vano je del skupine protestnikov, ki prihajajo iz vseh koncev sveta in poudarjajo, da morajo bogate države in naftna podjetja plačati svoj dolg do tistih, ki najbolj trpijo zaradi posledic.

protest, dubaj
Protestniki na COP28 (FOTO: Sarah Neubauer, N1)

“Želimo si, da bi na podnebni konferenci sprejeli trdne zaveze o odpravi, ne le postopnem opuščanju fosilnih goriv,” je za N1 dejala Vano. Nujno je, da naftna in plinska podjetja ter bogate države v sklad za izgube in škode prispevajo milijarde. “Mi škodo plačujemo s svojimi življenji,” je poudarila. “To ni dokumentarec, to je naša realnost. Preživetje naših otokov in skupnosti, kot je moja, je odvisno od tega.”

Bliža se konec pogajanj

Ključno vprašanje letošnje podnebne konference je, ali bo v končnem dokumentu zapisana zaveza o opustitvi fosilnih goriv (phase-out) ali milejša različica, postopno opuščanje (phase-down). Tudi če bo to v končnem dokumentu zapisano, pa pogajalci ne pričakujejo, da bi bila v dokument vključena tudi letnica, kdaj naj bi se to zgodilo.

Najslabši scenarij bi pomenil, da na koncu države sploh ne bi sprejele besedila, ki bi omenjalo fosilna goriva. “Vsekakor pa še vedno obstaja bolj ambiciozna možnost, da se zavežemo odpravi fosilnim goriv in naredimo korak naprej iz podnebne konference v Glasgowu,” je dejala glavna slovenska pogajalka Tina Kobilšek.

Slovenija je del koalicije najbolj ambicioznih držav, ki se zavzemajo za ostre zaveze, skupaj z otoškimi državami, ki podnebne spremembe najbolj občutijo.

Pritiski pa prihajajo tudi od naftnih lobistov. Generalni sekretar skupine držav proizvajalk nafte Opec Haitham al Ghais je članice Opeca in deset držav zaveznic pod vodstvom Rusije pozval, naj na COP28 preprečijo kakršenkoli dogovor glede fosilnih goriv. Zapisal je, da lahko “neupravičen in nesorazmeren pritisk na fosilna goriva doseže prelomno točko z nepopravljivimi posledicami”.

Združeni arabski emirati, ki so sicer del te skupine in gostitelji COP28, mu uradno niso prikimali. V njihovem imenu predsedujoči podnebni konferenci Sultan al Džaber poudarja, da je postopno opuščanje fosilnih goriv neizogibno.

“Z vidika planeta je stopinja in pol meja, ki je ne smemo preseči. To ni le stvar izbire. To pomeni, da se bo gladina oceanov zvišala za deset metrov. Obalna mesta bodo poplavljena, preseliti se bo moralo na milijone ljudi. Če to mejo presežemo, bodo čez manj kot 50 let območja, na katerih živita dve milijardi ljudi, tako vroča, da tam ne bo več mogoče živeti,” je poudaril visoki predstavnik Združenih narodov za podnebje Simon Stiell.

Tehnologija nam lahko pomaga, vendar ne more nadomestiti političnih odločitev, je še dejal. Številne naftne države si namreč prizadevajo, da bi dokument omenjal tudi tehnologije zajemanja in shranjevanja ogljika. Te so drage in neučinkovite, okoljevarstveniki v njih vidijo zgolj zeleno zavajanje.

Za podnebna pogajanja sicer velja, da “nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno”. Predvidoma se bo konferenca zaključila v torek in šele takrat bo znano besedilo dokumenta.

Pot na podnebno konferenco v Dubaj (COP28) je financirana iz Sklada za podnebne spremembe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje