TikTok evropskega sodišča ni prepričal, da nima vpliva na trg EU

Svet 17. Jul 202414:07 0 komentarjev
TikTok
Foto: PROFIMEDIA

Splošno sodišče EU je zavrnilo pritožbo kitajskega podjetja ByteDance, ki ima v lasti družbeno omrežje TikTok, glede uvrstitve na seznam t. i. vratarjev v okviru evropskega akta o digitalnih trgih. Sodišče je presodilo, da je bila dodelitev statusa podjetju glede na svetovno tržno vrednost podjetja in število uporabnikov TikToka v EU ustrezna.

Evropska komisija je septembra lani v skladu z aktom o digitalnih trgih (DMA) podjetja Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft označila za t. i. vratarje. Gre za podjetja, ki imajo močan gospodarski položaj, pomembno vplivajo na notranji trg in so dejavna v več državah EU. Status vratarja je vezan na platforme, ki jih upravljajo ti tehnološki velikani, za vse s tem statusom pa veljajo posebna pravila. Pri ByteDanceu so kot platformo, na katero je vezan status vratarja, določili družbeno omrežje TikTok.

ByteDance se je novembra lani pritožil na to potezo Bruslja. Med drugim so trdili, da večina svetovne vrednosti podjetja izhaja iz njegove dejavnosti na Kitajskem in tako nima bistvenega vpliva na notranji trg EU, izhaja iz današnjega sporočila za javnost Sodišča EU.

Sodišče temu argumentu ni pritrdilo in se pri tem sklicevalo na veliko število uporabnikom omrežja TikTok v EU. Omrežje po mnenju sodišča posledično predstavlja pomemben kanal, preko katerega lahko podjetja dosegajo končne uporabnike.

TikTok po mnenju lastnikov predstavlja izzivalca

ByteDance je obenem trdil, da ne uživa utrjenega in trajnega položaja ter predstavlja izzivalca uveljavljenim akterjem na digitalnem področju, kot sta Meta (Facebook in Instagram) in Alphabet (YouTube). Sodišče je presodilo, da je TikTok leta 2018 res užival status izzivalca, vendar je argumente podjetja zavrnilo, saj da je omrežje od takrat zabeležil znatno rast števila uporabnikov in uspel utrditi svoj položaj.

#related-news_0

“TikToku je uspelo zelo hitro in eksponentno povečati število uporabnikov, tako da je v kratkem času dosegel polovico števila uporabnikov Facebooka in Instagrama ter posebno visoko stopnjo vključenosti, zlasti pri mladih uporabnikih, ki so na TikToku preživeli več časa kot na drugih družbenih omrežjih,” so zapisali na sodišču.

Pri ByteDanceu so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razočarani nad sodbo. “Zdaj bomo ocenili nadaljnje korake, smo pa že pred marčevskim rokom sprejeli ukrepe za izpolnitev ustreznih obveznosti iz DMA,” so navedli v podjetju.

Gre za prvo odločitev Sodišča EU glede pritožbe tehnoloških velikanov v okviru akta o digitalnih trgih. Pritožbi, ki sta ju vložila Apple in Meta, sta še v obravnavi, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!