“To je najbolj silovit začetek zime sredi septembra, ki ste ga doživeli do zdaj”

Svet 11. Sep 202417:22 1 komentar
Dež na cesti
Foto: PROFIMEDIA

Prihajajoč konec tedna bo za dele Evrope popolno nasprotje dolgega poletja, kakršnega je stara celina doživljala zadnje mesece. Meteorologi napovedujejo izrazit vremenski preobrat, pričakujemo lahko plohe in nevihte, padec temperatur tudi za do 20 stopinj Celzija, v višjih legah pa celo sneg.

Vremenoslovci v Nemčiji napovedujejo padec temperature za 20 stopinj.

V jugovzhodni Nemčiji in soseščini, v Avstriji ter na Češkem, bi lahko prišlo do večjih poplav, je za nemški Wetter.net dejal tamkajšnji meteorolog Ronald Porschke.

“To je verjetno najbolj silovit začetek zime sredi septembra v tej regiji doslej. V Alpah bi do konca tedna lahko zapadlo od dva do tri metre svežega snega. V nekaterih delih Evrope obstaja tudi velika nevarnost poplav,” pa je opozoril nemški meteorolog Dominik Jung.

Tudi slovenska Agencija za okolje (Arso) je pred dvodnevnimi obilnimi padavinami, ki jih bodo spremljale tudi nevihte in močnejši sunki vetra, vremensko opozorilo zaostrila. V oranžno je obarvala vso državo. Gasilci svetujejo, da ravnate preventivno in očistite jaške ter odtoke v okolici domovanj, če je treba, pa namestite tudi protipoplavne vreče.

Velika sprememba tudi na Hrvaškem

Hrvati v četrtek pričakujejo izrazito spremembo vremena. Najbolj bo prizadelo zahod Hrvaške, kjer pričakujejo močne plohe in nevihte.

Obenem bo opazno padla tudi temperatura. Znižala se bo v četrtek, od petka pa bo predvsem v notranjosti občutno hladneje, so opozorili na hrvaškem Državnem hidrometeorološkem zavodu (DHMZ). V petek bo dnevna temperatura dosegla zgolj devet stopinj Celzija.

DHMZ je za vso državo razglasil rumeni vremenski alarm.

Poleg spremembe temperature je v gorah napovedan sneg. V noči s četrtka na petek sta na višjih nadmorskih višinah možna manjša sodra in sneg, v Alpah pa okoli pol metra snega, piše hrvaški vremenski portal Neverin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje