Tornadi v ZDA za seboj pustili 365 kilometrov dolg pas uničenja

Svet 13. Dec 202106:43 > 09:03 0 komentarjev

Tornadi, ki so konec prejšnjega tedna divjali po ZDA, so skupaj z neurji največ škode povzročili v zvezni državi Kentucky, od koder poročajo o najmanj 80 smrtnih žrtvah. Še naprej iščejo preživele, a je upanja vse manj.

Ameriški predsednik ZDA Joe Biden je za zvezno državo Kentucky razglasil stanje naravne nesreče velikih razsežnosti, s čimer je sprostil dodatna sredstva za prizadeta območja. Ob tem je Biden napovedal, da bo obiskal prizadeta območja takoj, ko s svojo prisotnostjo ne bo oteževal reševalnih del. Guverner Kentuckyja Andy Beshear je izrazil upanje, da jim bo v reševalnih akcijah uspelo najti preživele, a hkrati dodal, da bi se lahko število smrtnih žrtev povzpelo čez 100. Kot je še dejal, so tornadi za seboj pustili 365 kilometrov dolg pas uničenja, poroča BBC. Območje Kentuckyja so prizadeli štirje tornadi.

Največ žrtev je bilo v tovarni v Mayfieldu na zahodu Kentuckyja, kjer so delavci nočne izmene proizvajali in pakirali sveče, ko se je pojavilo opozorilo pred tornadom. Delavci so se na hitro skušali zateči na varno, vendar je bilo za skoraj 20 ljudi prepozno. Ena od delavk je za lokalne medije povedala, da se je skušala skriti, pri tem je pogledala svojega zaročenca, ki ga naenkrat ni bilo več nikjer. Odnesel ga je veter in ga ubil.

Gre za posledice podnebnih sprememb?

Guverner Beshear je v nedeljo najprej dejal, da je smrtnih žrtev v zvezni državi več kot 100. Sprva je namreč dobil poročilo, da jim je iz tovarne uspelo rešiti le 40 od 110 ljudi. Nato je dobil popravljene podatke o osmih potrjenih smrtnih žrtvah, osmih pogrešanih osebah, identificirali pa so 90 preživelih. Iskalna akcija se nadaljuje, pomagajo si tudi z reševalnimi psi. Težave pa jim povzroča izpad mobilnega omrežja.

Poleg smrtnih žrtev je Kentucky po besedah guvernerja verjetno ostal brez najmanj 1.000 hiš, več deset tisoč odjemalcev je brez elektrike, nacionalna garda pa pomaga iskati preživele, ranjene in mrtve. V mestu so do tal porušeni celotni stanovanjski bloki, uničeni so številni domovi in poslopja. Šlo naj bi za najhujše tornade v zgodovini te zvezne države, škoda pa je po oceni guvernerja večja, kot so pričakovali.

Najmanj šest smrtnih žrtev so do nedelje zvečer potrdili tudi v Illinoisu, kjer je tornado med drugim razdejal distribucijski center Amazona v Eadwardsvillu, v Tennesseeju so potrdili najmanj štiri smrtne žrtve. V Arkansasu je tornado uničil dom za ostarele, v zvezi državi sta umrli najmanj dve osebi, tako kot v Misuriju. Decembra po navadi zaradi mrzlega vremena ni toliko tornadov. Nekateri domnevajo, da gre za posledico podnebnih sprememb, saj je te dni po ZDA nenavadno toplo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!