Ruska vohunka iz Slovenije ob pristanku v Moskvi jokala, Putin jo je močno objel

Svet 01. Avg 202420:45 > 22:53 6 komentarjev

Letalo z zaporniki, ki jih je Rusiji predal Zahod, je okoli 21.30 po našem času pristalo na letališču v Moskvi, pričakali so jih z vojaškimi častmi in rdečo preprogo, osebno je vsakega posebej pozdravil ruski predsednik Vladimir Putin. Vohunka iz Slovenije Ana Valerevna Dulceva je jokala, ko se je spuščala po stopnicah letala, nato jo je Putin močno objel in ji predal velik šopek rož. Napovedal je, da bodo predlagani za državna odlikovanja.

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne so v Ankari danes izmenjali 24 zapornikov, med drugimi tudi ruska vohuna, ki so ju decembra 2022 prijeli v Sloveniji.

Ruska tajna služba FSB je objavila več posnetkov, na katerih lahko vidimo zapornike, ko se vkrcavajo na letalo v Ankari, namenjeno proti Rusiji. Na letališču v Moskvi je pristalo okoli 21.30 po našem času, pričakali so jih z vojaškimi častmi in rdečo preprogo, tam je bil tudi predsednik Vladimir Putin, ki je vsakega posebej pozdravil. Vohunka iz Slovenije Ana Valerevna Dulceva je jokala, ko se je spuščala po stopnicah letala, nato jo je Putin močno objel in ji predal velik šopek rož.

V Sloveniji aretirana ruska vohunka Ana Valerevna Dulceva je ob vrnitvi v Rusijo jokala. Foto: (REUTERS/X)
Objem Ane Valerevne Dulceve in Vladimirja Putina (Foto: REUTERS/X)
Vadim Krasikov (Foto: Reuters/X)
Vladimir Putin in Vadim Krasikov (Foto: REUTERS/X)
Objem Putina in Krasikova. (Foto: REUTERS/X)
Prihod zapornikov v Rusijo Prihod zapornikov v Rusijo
Putinov sprejem zapornikov. (Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)
Prihod zapornikov v Rusijo Prihod zapornikov v Rusijo
Putinov sprejem zapornikov. (Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)
Sprejem zapornikov v Rusiji Sprejem zapornikov v Rusiji
Putinov sprejem zapornikov. (Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS)
Foto: (Reuters/X)

“Rad bi se vam zahvalil za zvestobo prisegi, dolžnosti in domovini, ki ni pozabila na vas,” je ob njihovem prihodu dejal Putin, je razvidno iz televizijskih posnetkov, ki jih je objavil Kremelj.

V odboru za sprejem so bili tudi vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov, vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin ter obrambni minister Andrej Belousov. “Doma ste, doma ste,” je Putin pozdravil izpuščene zapornike in napovedal, da bodo predlagani za državna odlikovanja.

Likvidatorja s čelado na glavi pospremili do letala

Kot je razvidno iz posnetkov, so pred tem v Ankari likvidatorja Vadima Krasikova, ki je v Nemčiji prestajal dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika, do letala pospremili s čelado na glavi in vklenjenega. Da njegova izpustitev ni bila lahka odločitev, je po izmenjavi priznal predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit.

Odločitev Berlina o izpustitvi pripadnika ruske tajne službe FSB je temeljila na dolžnosti Berlina do nemških državljanov in solidarnosti z ZDA, je še pojasnil.

Vadim Krasikov
Plačanec Vadim Krasikov je med predajo imel na glavi čelado. (Foto: Sputnik/X)
Vohuna iz Slovenije. (Foto: Sputnik/X)

Objavili so tudi posnetek ruskih zapornikov, ki so jih v Ankari predali Američanom.

Ruska tajna služba je medtem potrdila, da je bilo v okviru izmenjave zapornikov izpuščenih osem ruskih državljanov, zaprtih v tujini.

“Rusi so bili izmenjani za skupino ljudi, ki so delovali v interesu tujih držav v škodo varnosti Rusije,” je po poročanju ruskih medijev dodal FSB. V Rusijo se bodo tako vrnili pripadnik FSB Krasikov, Vadim Konoščenok, ki bi lahko bil povezan s FSB, domnevna člana ruske obveščevalne službe GRU Mihail Mikušin in Pavel Rubcov, hekerja Roman Seleznev in Vladislav Kljušin ter ruska vohuna v Sloveniji. Kremelj se je medtem zahvalil voditeljem držav, ki so pomagali pri pripravi izmenjave.

Deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, je bilo predanih v zameno za 16 zapornikov z Zahoda, ki jih je pridržala Rusija. Del izmenjave sta bila tudi ameriški novinar Evan Gershkovich in nekdanji marinec Paul Whelan. Izmenjani so bili tudi nemški državljan Rico Krieger, ki je bil v Belorusiji konec junija obsojen na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma, ruski opozicijski politik Ilija Jašin in pripadnik ruske tajne službe FSB Vadim Krasikov.

Zapornike je v Turčijo prepeljalo skupno sedem letal, od tega dve iz ZDA ter po eno iz Nemčije, Poljske, Norveške, Rusije in Slovenije. Ta je izročila ruska vohuna Artema Viktoroviča Dulceva in Ano Valerevno Dulcevo ter njuna dva otroka. Vohuna sta v sredo na tajnem sojenju pred okrožnim sodiščem v Ljubljani priznala krivdo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje