Tožilstvo vložilo obtožnico zoper domnevna ruska vohuna

Slovenija 03. Mar 202309:40 2 komentarja
Parmova, ruska vohuna
V tej stavbi na Parmovi v Ljubljani sta imela prostore domnevna ruska vohuna (Denis Sadiković/N1)

Tožilstvo je vložilo obtožnico s predlogom za podaljšanje pripora zoper domnevna ruska vohuna, so za N1 povedali na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu. Domnevnima vohunoma grozi več let zaporne kazni.

Kot smo poročali, je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) izsledila dva tujca, ki sta osumljena vohunjenja za Rusijo, in so ju kriminalisti v začetku decembra lani priprli. Osumljena sta se v Sloveniji predstavljala kot 38-letna zakonca iz Argentine z imenoma Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos. Imata dva otroka, za katera je po njunem prijetju po besedah naših virov poskrbljeno.

Zadnjih nekaj let naj bi živela v okolici Ljubljane, poslovni registri pa kažejo, da sta imela stalno bivališče prijavljeno v argentinski prestolnici Buenos Aires. Po naših informacijah naj bi delala ali za rusko vojaško varnostno obveščevalno službo GRU ali za zunanjo obveščevalno službo SVR – slednje naj bi bilo bolj verjetno. V Sloveniji sta odprla dve podjetji, ki sta služili kot njuna krinka, in sicer računalniško podjetje DSM&IT ter umetniško galerijo Art Gallery 5’14. Ko je Gisch pri notarju odpiral DSM&IT, je po informacijah N1 govoril nemško. Po besedah naših virov pa naj bi imela vohunska operacija širše ozadje.

V nedeljo se izteče trimesečni rok za pripor, domnevna ruska vohuna pa bi morali izpustiti na prostost, če tožilstvo do takrat ne bi vložilo obtožnice in predlagalo podaljšanja pripora. Kot so za N1 včeraj povedali na tožilstvu, so obtožnico s predlogom za podaljšanje pripora vložili v zakonskem roku. Okrožno sodišče smo vprašali, ali je o predlogu tožilstva že odločilo oziroma domnevnima vohunoma podaljšalo pripor, a so skrivnostni. Odgovorili so nam, da gre v omenjenem primeru za zadevo s stopnjo tajnosti skladno z zakonom, ki ureja tajne podatke, zato nam informacij oziroma odgovora ne morejo posredovati. Tožilstvo o odločitvi sodišča še ni obveščeno, so nam povedali na tožilstvu. Po mnenju poznavalcev je sicer pričakovati, da bo sodišče pripor podaljšalo.

Grozi jima več let zapora

Kot so nam sporočili s tožilstva, je za obravnavano kaznivo dejanje vohunstva po tretjem odstavku 358. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let zapora, za kaznivo dejanje overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena KZ-1 pa zapor do treh let.

Kaj sta ruski obveščevalni službi GRU in SVR?

GRU je ruska vojaška obveščevalna služba. Njena ključna naloga je zbiranje vojaških, vojaško-obveščevalnih, tehničnih, ekonomskih, ekoloških … podatkov. Direktor GRU je podrejen načelniku generalštaba in (vsaj) formalno ni povezan s političnim vrhom.

SVR je ruska zunanja obveščevalna služba. Najpogosteje zbira politične in ekonomske obveščevalne podatke v tujini in jih analizira.

Kot pravijo poznavalci pri nas, se delovanje teh dveh ruskih obveščevalnih služb pogosto tudi prepleta: “V sklopu delovanja GRU velikokrat sodelujejo tudi agenti SVR.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje