Trije mrtvi v zračnem napadu na vojaško oporišče v Rusiji (VIDEO)

Svet 26. Dec 202211:14 > 15:56 3 komentarji
REUTERS

V napadu ukrajinskega brezpilotnega letala na vojaško letališče Engels na jugu Rusije, več sto kilometrov od meje z Ukrajino, so danes po navedbah ruskih virov umrli trije ruski vojaki. Rusija je sporočila, da so napad odbili, in obsodila ukrajinske napade na svoje ozemlje.

Ruska zračna obramba je sestrelila ukrajinsko brezpilotno letalo, ki se je približalo letalskemu oporišču Engels, pri tem pa so po navedbah ruskih virov umrli trije vojaki, ki so jih zadele razbitine, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Še štiri osebe so bile pri tem poškodovane. Tehnologija letala ni bila poškodovana, je poudarilo obrambno ministrstvo.

Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočila, da je pri prehodu ukrajinsko-ruske meje v regiji Brijansk ubila štiri domnevne ukrajinske saboterje, ki so bili oboroženi z nemškim orožjem in improviziranimi eksplozivnimi sredstvi. Kijev se na očitke še ni odzval.

V Engelsu so nameščeni strateški bombniki, s katerimi Rusija uničuje ukrajinsko energetsko infrastrukturo, poroča dpa. Mesto ob reki Volgi je od ukrajinske meje oddaljeno več kot 500 kilometrov.

To je bil drugi napad na oporišče Engels ta mesec. V začetku decembra sta bili po navedbah ruskih virov v napadu poškodovani dve letali. Tarča napadov je bilo tudi vojaško letališče v Rjazanu, 200 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Napadi naj bi bili odgovor na rusko raketiranje strateške infrastrukture, poroča dpa.

“Rusija nima osebja za nadzor minskih polj”

Po podatkih britanske obveščevalne službe Rusija nima ustreznega osebja za učinkovit nadzor minskih polj, ki jih je postavila v Ukrajini. Ruske sile so se v zadnjih mesecih osredotočile na širjenje svojih obrambnih položajev z minami, ki pa jih niso zmožni nadzorovati, je v poročilu zapisalo britansko obrambno ministrstvo.

“Glavni izziv za ruske sile bo verjetno pomanjkanje sredstev za nadzor in usposabljanje osebja za učinkovito spremljanje velikih območij novih minskih polj,” so na Twitterju zapisali v ministrstvu za obrambo.

Odkar je Rusija februarja začela invazijo na Ukrajino, britansko ministrstvo za obrambo vsak dan objavlja najnovejše obveščevalne podatke o poteku vojne. Kremelj pri tem London obtožuje ciljno usmerjene dezinformacijske kampanje.

Putin po navedbah Kremlja ne išče stika z Zahodom

Ruski predsednik Vladimir Putin želi do konca leta govoriti s kitajskim kolegom Ši Džinpingom, pa je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Dejansko se tak stik pripravlja,” je po poročanju tiskovne agencije Interfax danes potrdil Peskov, ki pa ni želel razkriti, ali bo šlo za telefonski pogovor ali za osebno srečanje. Pri tem je poudaril, da Putin ne išče stika z Zahodom, ter zanikal, da bi bil v prihodnjih dneh načrtovan telefonski pogovor s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Ši in Putin sta se nazadnje osebno srečala septembra ob robu vrha voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Uzbekistanu. Kitajski voditelj pa je prejšnji teden v Pekingu sprejel tudi Putinovega predhodnika Dmitrija Medvedjeva.

PROFIMEDIA

Putin svojemu ameriškemu kolegu Joeju Bidnu ne namerava zaželeti srečnega novega leta, ker trenutna raven odnosov med Moskvo in Washingtonom ne predvideva časa za čestitke, je dejal Peskov. “Ne zdaj. Zdaj smo tako globoko v medsebojni sovražnosti, da verjetno ni čas za dobre želje,” je Peskov dejal novinarjem v odgovoru na vprašanje ruske tiskovne agencije Tass.

Ob tem pa tiskovni predstavnik Kremlja ni odgovoril na vprašanje, ali bo ruski voditelj zaželel srečno novo leto kateremu od voditeljev drugih držav, ki jih je Rusija označila za sovražne. “Tega ne morem zagotovo reči,” je dejal po poročanju Tass. Peskov je pojasnil, da bodo v Kremlju kot običajno pripravili seznam tistih, ki jim bo Putin zaželel vse dobro.

Velik padec tujih turistov v Rusiji

Rusijo je letos obiskalo nekaj manj kot 200.000 tujih turistov iz držav izven Skupnosti neodvisnih držav, je danes v Moskvi povedala izvršna direktorica Združenja organizatorjev potovanj Rusije (ATOR) Maja Lomice. Leta 2019 so v državi našteli pet milijonov turistov z vsega sveta. Dodala je, da bo uvedba elektronskih vizumov spodbudila prihod tujih turistov.

Po podatkih združenja ATOR je Rusijo letos obiskalo 29-krat manj tujih turistov kot v predkoronskem letu 2019. Kot so sporočili v začetku novembra, so med letošnjim januarjem in septembrom v državi gostili 147.400 prišlekov iz tujine, medtem ko so jih v enakem obdobju leta 2019 4,3 milijona, v prvih devetih mesecih lani, ko so veljale stroge omejitve za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, pa blizu 176.000.

Med tujimi turisti v Rusiji je bilo po teh podatkih letos največ Nemcev. Sledijo turisti iz Turčije, Irana in Kube. Organiziranih turističnih potovanj iz tujine v tem času po podatkih združenja turističnih agencij skoraj ni bilo. Kar zadeva domači turizem, ostaja najbolj priljubljena destinacija Rusov obala Črnega morja, ki predstavlja več kot 35-odstotkov v skupnem deležu prodaje vseh ruskih organizatorjev potovanj. Kot opažajo v združenju ATOR, nov trend postajajo kratkotrajna potovanja nedaleč od doma.

PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje