Trst postal italijansko mesto z najvišjo kakovostjo življenja

Svet 13. Dec 202113:52 0 komentarjev
Trst
Profimedia

Trst je postal mesto z najvišjo kakovostjo življenja v Italiji. Največ točk je dobil v kategoriji kultura in prosti čas, dobre rezultate pa ima tudi na področju zaposlovanja.

Trstu po kakovosti življenja v Italiji sledi metropola Milano, na tretjem mestu pa je severnoitalijansko mesto Trento, je razvidno z lestvice mest, ki jo je danes objavil italijanski gospodarski časnik Sole 24 Ore.

Mesto ob meji s Slovenijo je dobilo največ točk v kategoriji kultura in prosti čas. Dobre rezultate ima še na področju zaposlovanja, storitvenih dejavnosti, okolja in varnosti. To je sicer že tretjič od leta 1990, da se je Trst uvrstil na prvo mesto lestvice.

Časnik je na seznam uvrstil 104 mesta, na dnu lestvice je Crotone v Kalabriji.

Med prvimi desetimi mesti na lestvici pa so tako majhna kot velika mesta, med njimi jih je sedem s severovzhoda Italije. Tako je na sedmem mestu Pordenone, na devetem pa Videm. Gorica je medtem zasedla 23. mesto.

Glede na ugotovitve časnika je življenje bolj kvalitetno na severu in v srednji Italiji kot na jugu. Prestolnica Rim se je uvrstila na 13. mesto, s čimer je izboljšala svoj položaj za 19 mest, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Gospodarski časnik je vsakoletno lestvico pripravil na podlagi analize 28 kategorij, med drugim, kakšni so izdatki občin za socialno podporo, koliko družinskih zdravnikov je v mestu, kakšna sta povprečna cena stanovanj in bruto prihodek na meščana. Pomembni dejavniki so še čistost okolje, stopnja kriminala in razvitost javnega prevoza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!