Trump in republikanci pri zbiranju denarja za kampanje zaostajajo za demokrati

Svet 02. Mar 202412:49 2 komentarja
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Republikanci in njihov najverjetnejši kandidat na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump pri zbiranju denarja za kampanje zaostajajo za demokrati, poroča tiskovna agencija Bloomberg. Ob tem navaja, da je Trumpova predsedniška kampanja januarja porabila več denarja, kot ga je zbrala.

Nacionalni odbor republikanske stranke (RNC) je lani zbral 87,2 milijona dolarjev, kar je najmanj v zadnjem desetletju, ob koncu leta pa mu jih je ostalo osem milijonov. Nacionalni odbor demokratske stranke (DNC) je po drugi strani lani zbral 120 milijonov dolarjev, ob koncu leta pa imel še 21 milijonov.

Po navedbah Bloomberga je Trumpova kampanja za predsednika ZDA januarja porabila več denarja, kot ga je zbrala, kampanja demokrata Joeja Bidna pa je imela v začetku februarja na voljo 130 milijonov dolarjev. Biden ima poleg tega doslej že zaveze za 700 milijonov dolarjev porabe od odborov za politično akcijo, ki ga podpirajo. Ti so že lani zanj zbrali 282 milijonov dolarjev.

Biden je za kampanjo pred prejšnjimi predsedniškimi volitvami leta 2020 porabil več kot milijardo dolarjev, Donald Trump okrog 774 milijonov. Letos naj bi oba to porabo presegla.

BIDEN TRUMP
Foto: PROFIMEDIA

Za Trumpa bo denar med drugim zbirala Nacionalna orožarska zveza (NRA), ki je sicer zaradi tožbe James v stečaju, za Bidna pa med drugim organizacija MoveOn, ki trdi, da so prizadevanja tokrat začeli že prej kot leta 2020 in nameravajo do novembra porabiti 32 milijonov dolarjev. NRA še ni sporočila, koliko denarja bo namenila Trumpu, poroča Bloomberg.

Trump je sicer v sredo svojim podpornikom poslal dramatično elektronsko sporočilo, naj mu nakažejo denar, sicer bodo demokrati rekli, da zmagujejo, njegovo gibanje MAGA pa bo pokončano. Predlagal je, naj najmanj milijon domoljubov prispeva po 47 dolarjev in tako pokažejo, da je bil največji predsednik vseh časov. Ameriški analitiki domnevajo, da je poziv posledica ogromnih pravdnih stroškov, ki vsak dan naraščajo.

Trump mora kolumnistki E. Jean Carroll plačati več kot 83 milijonov dolarjev zaradi spolnega nasilja in obrekovanja ter 355 milijonov dolarjev v tožbi države New York zaradi poslovnih prevar, kar je z zamudnimi obrestmi že preseglo 464 milijard dolarjev.

Trumpovi odvetniki so po poročanju televizije NBC newyorškega sodnika Arthurja Engorona, ki mu je izrekel kazen, skušali v sredo prepričati, da mu dovoli plačilo le 100 milijonov dolarjev varščine. Sodnik je zahtevo zavrnil, vendar izjemoma dovolil, da lahko Trump zaprosi za posojilo tudi pri newyorških bankah, čeprav je odločil, da tri leta ne sme poslovati v državi New York. Engoronovo odločitev je potem podprlo tudi newyorško prizivno sodišče in Trump mora plačati, če želi, da se pritožbeni postopek nadaljuje, poroča televizija Fox News.

Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Trumpu pri plačevanju odvetnikov in kazni pomagajo odbori za politično akcijo, ki so bili v ZDA ustanovljeni, da se donatorji izognejo zakonskim omejitvam glede donacij političnim kandidatom. Ti odbori lahko v nasprotju s posamezniki zberejo in porabijo neomejene zneske, le s kampanjo kandidata se ne smejo usklajevati.

Samo lani sta dva taka Trumpova odbora – Rešimo Ameriko in MAGA PAC – porabila več kot 50 milijonov dolarjev za njegove odvetnike in druge pravdne stroške. S tem nadaljujejo tudi letos, poleg tega pa mu denar zbirajo tudi podporniki preko računa GoFundMe, poroča revija Time.

Trump je dobival denar za pravdne stroške tudi od RNC, vendar pa je zdaj že bivša predsednica Ronna McDaniel lani dejala, da v času strankarskih volitev tega ne morejo početi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje