Trump prispel v Milwaukee in dvignil pest v zrak (VIDEO)

Svet 15. Jul 202406:43 1 komentar

Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je priletel v Milwaukee, kjer bo potekala republikanska konvencija. Ob sestopu z letala je dvignil pest v zrak – enako gesto je naredil tudi takoj po poskusu atentata nanj.

Ameriški republikanci bodo po sobotnem poskusu atentata na predsedniškega kandidata Donalda Trumpa danes začeli nacionalno konvencijo v Milwaukeeju, ki bo potekala do četrtka. 78-letnega Trumpa bodo v četrtek republikanci v skladu z načrti že tretjič od leta 2016 potrdili za predsedniškega kandidata.

Nekdanji predsednik je zvečer po lokalnem času z letalom že prispel v Milwaukee in ob sestopu z letala dvignil pest v zrak – enako gesto je naredil tudi takoj po poskusu atentata nanj v soboto.

Trump je sicer zaradi “grozljivih dogodkov” sprva premišljeval, da bi za dva dni preložil odhod na republikansko konvencijo. “Vendar sem se po premisleku odločil, da si ne smem dovoliti, da bi zaradi strelca oziroma morebitnega atentatorja spremenil svoj urnik ali karkoli drugega. Zato bom v Milwaukee odpotoval kot načrtovano,” je zapisal na družbenem omrežju Truth.

Donald Trump
Foto: Dan Scavino Jr. via X/via REUTERS

Na konvenciji, ki bo potekala pod znanim, čeprav malce spremenjenim Trumpovim političnim geslom Naredimo Ameriko (znova) spet veliko, se bo zbralo 2.429 delegatov iz ameriških zveznih držav in ozemelj. Dogajanje bo spremljalo več tisoč novinarjev, predstavnikov različnih organizacij in konservativnih političnih gostov iz različnih držav sveta.

Štiridnevni dogodek pa bo predvidoma potekal v senci preiskave poskusa atentata na Trumpa med sobotnim predvolilnim zborovanjem v Pensilvaniji, kjer ga je 20-letni napadalec ustrelil v uho. V incidentu je bila poleg napadalca ubita ena oseba, dve pa sta bili huje ranjeni. Trump je v nedeljo po napadu pozval Američane, naj ostanejo enotni in naj ne dopustijo, da zmaga zlo.

Prvi dan konvencije bodo glede na napovedi potrdili tudi platformo, ki jo je na le 16 straneh pripravil nacionalni odbor stranke, potem ko leta 2020 republikanci na konvenciji platforme sploh niso imeli. Na Trumpovo zahtevo platforma ne omenja prepovedi splava, kar je bila stalnica republikanskih platform v zadnjih desetletjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje