Trumpovo agendo na omrežju X širili lažni profili s slikami evropskih vplivnic

Svet 28. Avg 202420:40 2 komentarja
Lažni profil, ki promovira Trumpovo kampanjo
Foto: @Luna_2K24/X/zajem zaslona

Kampanjo Donalda Trumpa in njegova sporočila na družbenem omrežju X je pomagalo širiti tudi 56 lažnih profilov, je pokazala raziskava CNN in neprofitne organizacije CIR. Med profili je bilo 17 takšnih, ki so podobo in fotografije ukradli vplivnicam iz Evrope. Primer kaže na veliko pomanjkljivost v moderiranju vsebin na omrežju X, vprašanje pa ostaja, kdo je v ozadju koordiniranega političnega oglaševanja preko lažnih profilov. Za zdaj namreč nič ne kaže, da bi bil v to direktno vpleten kdo iz Trumpove kampanje.

Na družbenem omrežju X lahko zasledimo profil Američanke z imenom Luna. Privlačna svetlolasa ženska s skoraj 30 tisoč sledilci dnevno objavlja in poobjavlja vsebine, povezane s predsedniško kampanjo Donalda Trumpa. Objave odmevajo ključne točke republikančeve kampanje: napadi na LGBTIQ+ skupnosti, kritike ter osebni napadi na Kamalo Harris in druge vidne demokrate, zanikanje volilnega izida leta 2020 ter druge marsikdaj zavajajoče objave. Svoje sledilce občasno preseneti s svojo fotografijo, ki pa jo prav tako spremlja politično sporočilo.

Zdi se, da dvoma o tem, koga bo Luna iz volilno pomembnega Wisconsina novembra volila, ni. A svetlolaska nima volilne pravice v ZDA, saj pravzaprav ne obstaja. Kot je pokazala analiza CNN in neprofitne organizacije Centre for Information Resilience (CIR), gre za lažni profil, ki je podobo ukradel 32-letni Nemki Debbie Nederlof. Ko so jo novinarji ameriške televizije opozorili na lažni profil, je bil njen odziv precej jezen in obupan. “Kaj za vraga? Takšna je bila moja reakcija, saj nimam nobene zveze z ZDA, Donaldom Trumpom in tamkajšnjo politiko,” je dejala 32-letna manekenka in upravljalka družbenih omrežij.

Nemka je le ena od 17 Evropejk, ki so jim ukradli fotografije, in jih uporabili za gradnjo lažnih profilov za promocijo Trumpove predsedniške kampanje, je pokazala raziskava omenjenega medija. Žrtve kraje identitete so prihajale z vseh koncev Evrope, večina pa je bila vplivniv s kopico objavljenih fotografij na svojih računih.

Lažni profil, ki promovira Trumpovo kampanjo
Foto: @Luna_2K24/X/zajem zaslona

Skupna raziskava je analizirala 56 računov, ki podpirajo Trumpa, in so kazali na neavtentično vedenje. Računi so uporabljali ukradene ali z umetno inteligenco izdelane fotografije privlačnih, mladih žensk, ki so jim v nekaterih primerih na oblačila dodali slogane Trumpove kampanje. V objavah so se ponavljali eni in isti ključniki ter podobna sporočila z občasnimi slovničnimi napakami, po pisanju CNN pa so profili medsebojno poobjavljali objave. Večina jih je bila ustvarjenih pred kratkim.

CNN in CIR sta v analizi ugotovila, da je petnajst lažnih računov na omrežju X imelo modre kljukice, ki naj bi označevale preverjene račune. Pri osmih računih z modro kljukico so ugotovili, da uporabljajo ukradene slike. Politika modrih kljukic se je močno spremenila, ko je omrežje Twitter prevzel milijarder Elon Musk. Čeprav sta tudi sedaj med pogoji za dodelitev kljukice zahtevi, da profil ne zavaja in manipulira, je glavni pogoj za pridobitev naročnina na plačljivo različico omrežja X.

Muskovo družbeno omrežje ugotovitev CNN in CIR ni komentiralo, je pa večino odkritih lažnih računov dezaktiviralo in zaprlo. A vseeno je to še en rezultat ohlapnosti pri moderiranju vsebin na družbenem omrežju, ki je zaznamovala Muskov prihod in preimenovanje. Pod milijarderjevim vodstvom so ukinili številne mehanizme in ekipe, zadolžene za preprečevanje širjenje neresnic na platformi. Pravila omrežja X tudi sicer prepovedujejo krajo intelektualne lastnine, krajo identitete in zavajanje.

CNN je govoril tudi z nekaterimi drugimi evropskimi vplivnicami, ki so jim fotografije ukradli za promocijo Trumpove kandidature. Večina je dejala, da jim fotografij niso ukradli prvič, da pa je to prvi primer, kjer so bile uporabljene v namene političnega oglaševanja.

32-letna Debbie Nederlof, ki ji je Luna ukradla fotografije
32-letna Debbie Nederlof, ki ji je Luna ukradla fotografije (Foto: Alex Platt/CNN via CNN Newsource)

Kdo stoji za lažnimi računi?

Podobnost in prepletenost analiziranih lažnih profilov na omrežju X kažeta, da gre za usklajeno akcijo, ni pa znano, kdo za njo stoji. Kot opozarja CNN, za zdaj nič ne kaže, da bi bil v kampanjo lažnih računov vpleten kdo iz Trumpovega ali republikanskega kroga.

Nekdanja vodja političnega komuniciranja pri Twitterju Emily Horne je za CNN ocenila, da analizirani računi kažejo delovanje, značilno za vpletanje drugih držav. “Vemo, da obstaja več državnih akterjev, ki so uporabljali družbena omrežja, da bi pred volitvami sprožili kampanje dezinformacij,” je dejala.

Na usklajeno dejavnost v ozadju po besedah Horne kažejo dejstva, da se lažni računi redno posodabljajo z novimi objavami in da vsi uporabijo ukradene ali umetno ustvarjene fotografije mlajših žensk.

Sogovornica je ob tem izpostavila še, da je k vidnosti lažnih profilov s slikami mladih privlačnih žensk prispevala sistemska mizoginija. “Takšne objave s fotografijami žensk pri nekaterih ciljnih skupinah požanjejo več pozornosti. Predvsem gre tu za skupine mladih nezadovoljnih moških, ki bi se z vsebino njihovih objav bolj politično poistovetili,” je za CNN dejala Horne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje