Musk napoveduje prevetritev sistema modrih kljukic. Kaj bo novega?

Digitalno 28. Mar 202310:33 komentarji
Elon Musk
Elon Musk

Elon Musk se je odločil za prevetritev sistema modrih kljukic na Twitterju, ki potrjujejo, da gre za edini pravi ali uradni profil, in so od nedavnega plačljive. Sedaj novi šef družbenega omrežja uvaja spremembe, kakšne bodo?

Šef Twitterja in trenutno drugi najbogatejši Zemljan Elon Musk je napovedal prevetritev sistema preverjanja računov Blue Verified, ki prinaša spremembe pri modrih kljukicah ob profilu uporabnikov. Te namreč potrjujejo, da gre za edini pravi ali uradni profil.

Od 15. aprila bo Twitter ponujal priporočene objave le preverjenim uporabnikom, torej tistim, ki bodo plačali za modro kljukico, prav tako pa bodo lahko le oni glasovali v anketah, je tvitnil Musk.

Musk se je za spremembe plačljivega sistema odločil zaradi poplave lažnih profilov. “Gre za edini realistični način za reševanje problema naprednih botov z umetno inteligenco, ki prevzemajo oblast. Sicer bo to izgubljena bitka,” je zapisal na Twitterju in dodal, da bo iz podobnega razloga tudi glasovanje v anketah zahtevalo preverjanje.

Po novi politiki objave uporabnikov, ki družbeno omrežje uporabljajo brezplačno, ne bodo vključene v tok priporočenih tvitov – torej objav “Za vas”.

Twitter uporablja dva algoritma: enega, ki uporabnikom prikazuje “priporočene tvite Za vas” in drugega, ki prikazuje tvite uporabnikov, ki jim sledijo.

Uporabniki z manj možnostmi za všečke in retvite

Nekateri analitiki so do napovedane spremembe kritični, saj bo skupina uporabnikov, ki ne plačujejo naročnine, izključena. “To pomeni, da bodo nepreverjeni uporabniki Twitterja imeli veliko manj možnosti, da bodo njihovi tviti všečkani ali retvitani,” piše britanski BBC.

Prav tako je v podjetju odjeknila vest, da bodo “starim – sicer preverjenim” računom uporabnikov, ki so nastali, preden je Musk kupil Twitter, ukinili modro kljukico ob profilu.

Preden je Musk prevzel Twitter, je bila verifikacija računov brezplačna, nato pa je novi šef vpeljal naročnino. Ta za sistem Blue Verified mesečno znaša 7 dolarjev (to je približno 6,5 evra),

A nekateri analitiki ocenjujejo, da gre zgolj za ustvarjanje dobička. V zadnjem času se omenjena platforma sooča s kopico težav, saj odhajajo vodilni menedžerji in veliki oglaševalci, poleg tega pa je investicijsko podjetje Fidelty, ki je bilo glavni vir sredstev za prevzem Twitterja, vrednost svojega deleža zmanjšalo za 56 odstotkov. Vrednost družbenega omrežja pa je po šestih mesecih od prevzema strmo padla. Vrednost je zdaj ocenjena na 20 milijard dolarjev (približno 19 milijard evrov), medtem ko je Musk lani oktobra za Twitter odštel 44 milijard dolarjev (približno 41 milijard evrov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.