Truss naj bi kot premierka želela znižati davke z denarjem za zdravljenje raka

Svet 28. Avg 202414:34 0 komentarjev
Liz Truss
Foto: PROFIMEDIA

Liz Truss, nekdanja britanska premierka z najkrajšim stažem v zgodovini, je želela znižanje davkov v svojem spornem proračunskem načrtu med drugim pokriti z rezi v sredstva za zdravljenje bolnikov z rakom, je po navedbah britanskih medijev v njeni nedavno izdani biografiji zapisal politični biograf Anthony Seldon.

Liz Truss naj bi o morebitnem kritju znižanja davkov z rezi v sredstva za zdravljenje rakavih obolenj razpravljala s finančnim ministrom Kwasijem Kwartengom in več svetovalci, je Anthony Seldon zapisal v nedavno izdani knjigi z naslovom Truss na št. 10: Kako ne biti predsednik vlade.

Seldon v opisu omenjenih posvetovanj o proračunu navaja, da so nekateri svetovalci nekdanje premierke dejali, da se ji je “popolnoma zmešalo” in da je nanje kričala, da morajo nujno najti sredstva za znižanje davkov, poroča britanski časnik Guardian.

Truss je prek svojega tiskovnega predstavnika odločno zanikala te trditve, nekdanji minister Kwarteng pa je povedal, da sam “ni bil udeležen v nobenih pogovorih o rezih v sredstva za zdravstvo, vendar to še ne pomeni, da premierka o tem ni govorila s svojimi svetovalci”, še navaja Guardian.

Katastrofalnemu neuspehu Liz Truss v vlogi predsednice britanske vlade, ki jo je opravljala zgolj 45 dni v septembru in oktobru 2022, je botroval zlasti sporni načrt za znižanje davkov, ki je sprožil pretres na finančnih trgih in padec vrednosti britanskega funta.

“Ugled britanske konservativne stranke, ki je bila dolga leta znana po ekonomski kompetentnosti in hladnokrvnem pragmatizmu, je bil že od leta 2016 na preizkušnji, kaplja čez rob pa je bila Liz Truss,” je še zapisal 71-letni pedagog in zgodovinar Seldon, avtor biografij številnih britanskih politikov, med katerimi so tudi nekdanji premierji John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May in Boris Johnson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!