Tudi drugo soočenje republikancev brez Trumpa, ki je obiskal stavkajoče delavce

Svet 28. Sep 202308:29 0 komentarjev
Drugo republikansko soočenje
PROFIMEDIA

Potekalo je drugo soočenje potencialnih republikanskih predsedniških kandidatov, vseh sedem prisotnih se je strinjalo le v kritikah na račun Joeja Bidna. Večina na čelu s Chrisom Christiejem je bila kritičnih tudi do Donalda Trumpa, ki ga ponovno ni bilo med njimi. Christie je Trumpa obtožil, da se skriva za zidovi svojih klubov za golf in ga ozmerjal z Donaldom Duckom (Racmanom Jako). Eden od kandidatov se je zavzel tudi za odvzem pomoči Ukrajini in požel nestrinjanje. Preostali kandidati so trdili, da se mora pomoč nadaljevati tudi zaradi tega, ker to pomeni, da lahko ZDA slabijo moč Rusije brez tveganja življenj svojih vojakov.

Sedem republikanskih kandidatov je na svojem drugem televizijskem predvolilnem soočenju v Kaliforniji kritiziralo demokratskega predsednika Joeja Bidna in njegove politike.

Večina na čelu s Chrisom Christiejem je bila kritičnih tudi do Donalda Trumpa, ki ga ponovno ni bilo med njimi. Trump, ki v anketah močno vodi pred drugimi, je dogodek preskočil in se raje družil z morebitnimi volilci v tovarni avtomobilskih delov v Detroitu, kjer se je šalil, da se ostali kandidati na soočenju potegujejo le za položaje v njegovi prihodnji vladi.

Trump je pred približno 300 zbranimi ostro kritiziral politike Bidna ter vodstva velikih avtomobilskih podjetij, ki vlagajo v električne avtomobile. “Pokvarjeni Joe Biden je le izvedel javno točko in skušal odvrniti pozornost od svojih uničujočih politik, ki so povzročile toliko gospodarske bede po ZDA,” je o Bidnovem obisku tovarne dejal Trump in dodal, da je govoril le nekaj sekund. “Sem je prišel le zato, ker sem naznanil svoj obisk,” je bil kritičen Trump. Delavce je pohvalil, da so naredili Ameriko in je na njihovi strani.

Trump obiskal tovarno avtomobilov Trump obiskal tovarno avtomobilov
Rebecca Cook/REUTERS
Trump obiskal tovarno avtomobilov Trump obiskal tovarno avtomobilov
Rebecca Cook/REUTERS

Do Trumpa je bil na soočenju najostrejši nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie, ki ga je obtožil, da se skriva za zidovi svojih klubov za golf in ga ozmerjal z Donaldom Duckom (Racmanom Jako). Kot na prvem soočenju so njegovi napadi na Trumpa, ki se sooča z najmanj štirimi sodnimi procesi, sprožili žvižge republikanskega občinstva.

Kritična do drugih kandidatov je bila tudi nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je dejala, da se vedno, ko posluša poslovneža Viveka Ramaswamyja počuti vse bolj neumno. Slednji se je po ocenah analitikov najbolje odrezal na prvem soočenju avgusta.

Haley, ki se je med soočenjem zavzela za napotitev ameriških posebnih vojaških enot za pobijanje mamilarskih kartelov v Mehiki, pa podpora v anketah malce narašča.

Ramaswamy je bil deležen kritik drugih kandidatov predvsem, ko se je zavzel za odvzem pomoči Ukrajini in dejal, da če je Rusija slaba, to še ne pomeni, da je Ukrajina dobra.

Drugo republikansko soočenje Drugo republikansko soočenje
PROFIMEDIA
Drugo republikansko soočenje Drugo republikansko soočenje
Drugo republikansko soočenje Drugo republikansko soočenje
PROFIMEDIA

Preostali kandidati razen Rona DeSantisa pa so mu razlagali, da se mora pomoč nadaljevati tudi zaradi tega, ker to pomeni, da lahko ZDA slabijo moč Rusije brez tveganja življenj svojih vojakov.

Senatorja iz Južne Karoline Tim Scott je zatrdil, da je 90 odstotkov vse ameriške pomoči Ukrajini v obliki posojil.

Vsi so trdili, da bodo veliko boljši predsedniki, kot je Biden, ki po njihovih besedah vodi uničujočo politiko odprtih vrat za priseljevanje z juga. Priseljevanje je problem za Bidna, saj so v proračunskem letu 2022 na južni meji z Mehiko pridržali 2,2 milijona ljudi, kar je celo več od Trumpovega rekorda leta 2019 z 852.000 pridržanji.

Glede stavke delavcev avtomobilske industrije, ki ji Trump in Biden posvečata veliko pozornost zaradi želje po naklonjenosti sindikata oziroma delavcev, so republikanski kandidati izražali podporo delavcem, vendar obenem nasprotovanje sindikatom. Scott je dejal, da bi moral Biden namesto k stavkajočim oditi na južno mejo, ki je na široko odprta.

Zadnja anketa televizije NBC kaže, da ima Trump 59-odstotno podporo med republikanskimi volilci, na drugem mestu pa je guverner Floride DeSantis s 16 odstotki podpore. Ostali so daleč zadaj.

De Santis dolgo časa ni prišel do besede, ko pa jo je dobil, je napadel Trumpa, češ da je povečal javni dolg za 7,8 milijarde dolarjev, kar naj bi dalo podlago za povišanje inflacije.

Na soočenje se je uvrstil tudi guverner Severne Dakote Doug Burgum, ki se je moral boriti za besedo z motenjem drugih, saj mu voditelji niso dali preveč priložnosti za izražanje stališč.

Kandidati so uspešno izpostavili težave, ki jih imajo ZDA z inflacijo in priseljevanjem in jih povezali z Bidnom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!