Turčija in Nemčija na bojni nogi zaradi kebaba: “Kebab pripada Nemčiji”

Svet 21. Sep 202416:20 7 komentarjev
kebab
Foto: PROFIMEDIA

Turčija želi pri Evropski komisiji zaščititi svoj tradicionalni döner kebab, kar pa je precej vznemirilo nemško javnost. Če Turčiji uspe, bodo za eno najbolj priljubljenih jedi v Nemčiji namreč obveljala tako stroga pravila priprave, da mnogi proizvajalci svojih kebabov ne bodo več smeli prodajati pod tem imenom. Končna odločitev je v rokah Komisije.  

Aprila je Turčija pri Evropski komisiji vložila prošnjo za označbo döner kebaba kot “zajamčeno tradicionalno posebnost”, kakršna je v Sloveniji denimo potica, v Italiji napolitanska pica, v Franciji pa šampanjec iz regije Champagne.

Kot poroča Euronews, bi v primeru kebaba to v praksi pomenilo, da bi morala biti žival, iz katere izvira govedina, stara vsaj 16 mesecev, meso bi moralo biti marinirano v točno določenih količinah živalske maščobe, jogurta ali mleka, čebule, soli, timijana in paprik, kosi mesa pa bi morali biti debeli točno od 3 do 5 milimetrov. Za piščanca bi veljala podobna pravila.

Regulacija kebaba bi lahko po vsej Nemčiji, kjer je zaradi velikega števila turških priseljencev kebab ena najbolj priljubljenih jedi, vplivala na proizvajalce kebaba in njihove recepte. Vse, kar ne bi ustrezalo strogim merilom, tako ne bi mogli prodajati pod imenom döner kebab.

Kebab z zelenjavo ter puranjim ali jagnječjim mesom, ki je v Nemčiji zelo priljubljen, tako ne bi bil več kebab, temveč zgolj sendvič.

Na novico so se ostro odzvali na nemškem ministrstvu za hrano in kmetijstvo in se na vlogo Turčije tudi pritožili pri Evropski komisiji, piše Euronews.

“Kebab pripada Nemčiji. Vsi bi morali imeti pravico, da se sami odločijo, kako ga tukaj pripravljajo in jedo. Ne potrebujemo navodil iz Ankare,” je na družbenem omrežju X zapisal Cem Özdemir, nemški zvezni minister za prehrano in kmetijstvo, tudi sam turških korenin.

Kebab v Berlinu
Foto: PROFIMEDIA

Evropska komisija mora do 24. septembra odločiti, ali je skupno enajst pritožb s strani različnih nemških organov, tudi ministrstva, legitimnih. Če so, imata Nemčija in Turčija po navedbah Euronews šest mesecev časa, da dosežeta kompromis, končna odločitev pa je v rokah Komisije.

Razlikujoče se recepture turškega in nemškega kebaba bi lahko privedle do gospodarske škode za lastnike prodajaln s kebabi, pa tudi do morebitnih pravnih izzivov, so besede Nemškega združenja hotelov in restavracij povzeli pri Euronews. Nemške industrije kebaba ne bi smela diktirati turška pravila, je zapisalo združenje in dodalo, da je treba ohraniti raznolikost kebaba.

Industrija kebaba v Nemčiji letno obrne okoli 2,3 milijarde evrov, po vsej Evropi pa 3,5 milijarde, kažejo podatki Združenja turških proizvajalcev dönerja v Evropi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje