Turčija napoveduje podpis sporazuma med Rusijo in Ukrajino o izvozu žita

Svet 21. Jul 202223:01 3 komentarji
Pšenica
Foto. Žiga Živulovič jr./BOBO

Ukrajina in Rusija bosta v petek ob navzočnosti generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa v Istanbulu nadaljevali s pogovori o izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč. Turčija je zatrdila, da se obeta podpis sporazuma o izvozu, ki ga je ruska stran napovedala že minuli teden.

Da bo do podpisa sporazuma v petek bržkone prišlo, so danes sporočili iz urada turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. “Sporazum o izvozu žita, ki je ključnega pomena za svetovno prehransko varnost, bo jutri podpisan v Istanbulu pod pokroviteljstvom predsednika Erdogana in generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa skupaj z ukrajinsko in rusko delegacijo,” je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin.

Pred tem je generalni sekretar ZN Guterres danes že prispel v Turčijo, da bi sprtima stranema pomagal doseči dogovor, ki bo omogočil začetek izvoza žita preko Črnega morja. Sporazum naj bi “slovesno” podpisali v istanbulski palači Dolmabahče ob Bosporski ožini.

Na prvem krogu pogovorov med Ukrajino in Rusijo ob posredovanju Turčije in ZN minuli teden je bil pripravljen začetni osnutek sporazuma, ki bo, v kolikor bo podpisan, pomagal ublažiti svetovno prehransko krizo, zaradi katere se ljudje v najrevnejših državah sveta že več mesecev soočajo z lakoto. Rusko vojaško posredovanje v Ukrajini namreč že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu, kar je sprožilo strahove pred globalnim pomanjkanjem hrane. Na ruski izvoz žita pa odločilno vplivajo zahodne sankcije proti Rusiji, ki so bile uvedene zaradi invazije na Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje