Turčija se je odpovedala ruskemu plačilnemu sistemu Mir

Svet 28. Sep 202214:49 1 komentar
Plačilni sistem Mir
PROFIMEDIA

Turčija se je v strahu pred povračilnimi ukrepi ZDA odpovedala ruskemu plačilnemu sistemu Mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja neimenovanega visokega turškega uradnika. Moskva je to označila za "pritisk ZDA brez primere".

Omenjeni turški predstavnik je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da “plačila sicer še potekajo, vendar je bil že določen datum” za ukinitev delovanja kartičnega plačilnega sistema Mir v Turčiji.

Tri turške banke v državni lasti – Halkbank, Ziraat in Vakifbank – so doslej omogočale transakcije preko sistema Mir, vključno z uporabo kartic in dvigovanjem denarja. Dve največji zasebni banki v državi, Denizbank in Isbank, sta medtem že prejšnji teden napovedali, da ukinjata uporabo tega sistema.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem dejal, da je bila “ta odločitev seveda sprejeta pod ogromnim pritiskom s strani Washingtona”.

Ob priznavanju “zapletenega položaja” turških bank, ki jim grozijo sankcije ZDA, je Peskov pozval turške partnerje k sodelovanju. “Skupaj moramo poiskati načine, kako se temu pritisku upreti, da ne bi škodovali našemu gospodarskemu sodelovanju,” je dejal.

Delovanje sistema Mir je zdaj omejeno na le nekaj držav, ki so blizu Rusiji. V petek se je sistemu denimo odpovedal Uzbekistan, kot vzrok pa so navedli “tehnične” razloge. Strah pred dodatnimi sankcijami Zahoda torej začenja delovati, navaja AFP.

Plačilni sistem Mir, ki so ga v Rusiji razvili leta 2015 zaradi zahodnih sankcij po priključitvi Krima leta 2014, Rusom za zdaj ponekod še omogoča plačevanje s karticami in dvigovanje denarja v tujini.

Po ruskem napadu na Ukrajino sta namreč svetovna velikana Visa in Mastercard hitro zaustavila svoje aktivnosti v Rusiji in preprečila poslovanje s karticami ruskih bank zunaj države ter poslovanje s tujimi karticami v Rusiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje