Turčija zaradi vojne v Ukrajini pričakuje manj turistov

Svet 15. Maj 202209:20
Turčija
Profimedia

Ruski napad na Ukrajino bo po mnenju analitikov močno vplival na turizem v Turčiji. Medtem ko so turški turistični delavci v začetku leta pričakovali sedem milijonov ruskih gostov, naj bi jih zdaj prišlo le tri milijone. Lani so v državi gostili 4,7 milijona turistov iz Rusije ter dva milijona iz Ukrajine.

Rusija in Ukrajina sta dva od najpomembnejših trgov za turški turizem, ruski napad na Ukrajino pa bo po mnenju analitikov močno vplival na turistično panogo. Leta 2021 je Turčijo obiskalo 4,6 milijona Rusov, po številčnosti so med tujimi gosti sledili Nemci (tri milijone) in Ukrajinci (dva milijona).

Po dveh letih nizkih številk gostov iz tujine zaradi pandemije covida-19 so v turški turistični panogi letos pričakovali okrevanje. Vlada v Ankari je pred rusko invazijo na Ukrajino za letos napovedovala prihod 45 milijonov turistov, med njimi sedem milijonov iz Rusije ter tri milijone iz Ukrajine.

Od tedaj so se pričakovanja o obisku ruskih in ukrajinskih gostov znižala. Minister za turizem Mehmet Nuri Ersoy je pred dnevi za radio Habertürk dejal, da bodo ta izpad pomagali nadomestiti turisti iz zahodnih držav, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajincev v nove napovedi ne vštevajo več, medtem ko naj bi Rusov, od katerih naj bi večina ne mogla potovati v Evropo, po novem v Turčiji letos pričakovali le tri milijone.

Turistični prihodki države, ki si jih je vlada pred meseci obetala v višini 35 milijard dolarjev, naj letos po ocenah ne bi dosegli 30 milijard dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.