Turkmenistanska prestolnica najdražja za tuje delavce

Svet 23. Jun 202108:58 0 komentarjev
Turkmenistan
Vyacheslav Sarkisyan/REUTERS

Po lestvici svetovalnega podjetja Mercer, ki mesta razvršča glede na to, kako drago je življenje v njih za tuje delavce, so v deseterici najdražjih poleg Ašgabata še Hongkong, Bejrut, Tokio, Zürich, Šanghaj, Singapur, Ženeva, Peking in Bern.

Svetovalno podjetje Mercer je turkmenistansko prestolnico Ašgabat uvrstilo na vrh lestvice mest, v katerih je življenje najdražje za tuje delavce. Prestolnica nekdanje sovjetske republike, v kateri živi približno milijon ljudi, je bila razglašena za najdražjo po tem, ko je lani zasedla drugo mesto.

Pri razvrščanju mest glede na to, kako draga so za tuje delavce, v podjetju Mercer pod drobnogled vzamejo kriterije, kot so stroški za namestitev, transport, hrano in prostočasne dejavnosti, navaja medijska hiša CNN in dodaja, da Turkmenistan izstopa v deseterici najdražjih mest za tuje delavce. Druga najdražja mesta za tuje delavce so namreč poslovna središča, kot so Hongkong (lani v samem vrhu lestvice), Tokio, Zürich, Šanghaj, Singapur, Ženeva, Peking in Bern.

Hongkong
Joyce Zhou/REUTERS

Na tretjem mestu Bejrut

Ašgabat je bil razglašen za najdražje mesto na svetu za tuje delavce zaradi težav s preskrbo s hrano in hiperinflacije, navajajo tuji mediji. Gospodarstvo Turkmenistana, ki ga vodi avtoritarni voditelj Gurbanguli Muhamedov, je v veliki meri odvisna od izvoza plina, katerega cene so nizke, Rusiji. Podobno kot Turkmenistan na lestvici izstopa tudi libanonska prestolnica Bejrut, ki se je uvrstila na tretje mesto. Tudi libanonsko gospodarstvo je namreč v slabem stanju: gospodarska kriza se je v državi lani le še poglobila zaradi pandemije covida-19 in velike eksplozije v tamkajšnjem pristanišču.

Bejrut, Libanon
Mohamed Azakir/REUTERS

Mesto New York, ki sicer predstavlja temelj za primerjavo mest na lestvici, se je letos izpadlo iz deseterice mest, v katerih je življenja za tuje delavce najdražje. Ker je evro v razmerju do dolarja pridobil na vrednosti (11 odstotkov), so evropska mesta pridobila na lestvici. Paris, denimo, je bil lani 50., letos pa se je francoska prestolnica povzpela na 33. mesto, še navaja CNN. Zaradi apreciacije avstralskega dolarja sta se na lestvici povzpela tudi Sydney in Melbourne.

Najcenejša mesta za tuje delavce so Tbilisi (Gruzija), Lusaka (Zambija) in Biškek (Kirgizija).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!