Udarec za britansko vlado: načrt deportacij v Ruando ni zakonit

Svet 29. Jun 202315:16 0 komentarjev
Rishi Sunak
Foto: Leon Neal/via REUTERS

Prizivno sodišče v Londonu je odločilo, da namera britanske vlade o pošiljanju prosilcev za azil v Ruando ni zakonita. Britanski premier Rishi Sunak je že napovedal, da bo vlada sodbo izpodbijala na vrhovnem sodišču.

Prizivno sodišče v Londonu je danes odločilo, da je načrt britanske vlade o pošiljanju prosilcev za azil v Ruando nezakonit. Te afriške države namreč po presoji sodišča ni mogoče šteti med varne tretje države zaradi pomanjkljivosti v njenem azilnem sistemu.

Večina sodnikov se je strinjala s prebežniki in aktivisti, ki so vložili pritožbo, da vlada v Londonu med drugim ne more zagotoviti, da prosilci za azil iz Ruande ne bodo premeščeni nazaj v svoje matične države, kjer bi jih lahko doletelo preganjanje ali drugo “nečloveško ravnanje”. “V tem smislu Ruanda ni ‘varna tretja država’,” so odločili. Pošiljanje kogarkoli v to državo bi tako po njihovih besedah pomenilo kršitev evropske konvencije o človekovih pravicah. Ruandska vlada je sicer pred tem podala določena zagotovila z namenom odprave pomanjkljivosti v svoji azilni politiki, vendar ta sodnikov niso prepričala, čeprav so bila po njihovi oceni “dana v dobri veri”.

Odločitev so pozdravile organizacije za človekove pravice in človekoljubne organizacije, med njimi tudi Asilum Aid, nanjo pa so se že odzvali tudi v Kigaliju. Tiskovna predstavnica ruandske vlade Yolande Makolo je sporočila, da Ruanda “v celoti ostaja zavezana temu, da bo partnerstvo z Veliko Britanijo delovalo”. “Čeprav je to navsezadnje odločitev britanskega pravosodnega sistema, se ne strinjamo s sodbo, da Ruanda ni varna država za prosilce za azil in begunce,” je dodala.

Vlada bo odločitev izpodbijala

Britanski premier Rishi Sunak pa je že sporočil, da bo vlada odločitev izpodbijala na vrhovnem sodišču, saj so prepričani, da je Ruanda varna država. “Sodišče spoštujem, a se v osnovi ne strinjam z njegovimi ugotovitvami,” je poudaril in napovedal tožbo.

V skladu z načrtom bi britanska vlada prosilce za azil, ki so nezakonito prišli na Otok, premestila v Ruando, ne da bi preučila njihove prošnje za azil. S tem naj bi poskušala prebežnike odvrniti od nevarnega prečkanja Rokavskega preliva, navaja britanski BBC. Načrt je britanska vlada predstavila aprila lani, v času vlade nekdanjega premierja Borisa Johnsona, sedanji premier Sunak pa si prizadeva nadaljevati to shemo. Višje sodišče je decembra lani razsodilo, da je načrt zakonit, na kar so se zastopniki prosilcev za azil in aktivistov pritožili.

Prvi let z Otoka v okviru načrta, do katerega je kritična tudi EU, je sicer sredi junija lani ustavilo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!