Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij, ki so povezane z Rusijo

Svet 02. Dec 202209:53
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij, ki so povezane z Rusijo, je v svojem nagovoru sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Meni, da je treba svojo neodvisnost braniti tudi na verskem področju.

“Svet za nacionalno varnost in obrambo je vladi naročil, naj parlamentu predloži osnutek zakona o prepovedi dejavnosti verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane s centri vpliva v Rusiji,” je v svojem nagovoru dejal Zelenski.

Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij, ki so povezane z Rusijo, je v četrtek v svojem nagovoru sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kot je ob tem zapisano na uradni spletni strani ukrajinskega predsednika, mora Ukrajina svojo neodvisnost braniti tudi na verskem področju.

“Svet za nacionalno varnost in obrambo je vladi naročil, naj parlamentu predloži osnutek zakona o prepovedi dejavnosti verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane s centri vpliva v Rusiji,” je dejal Zelenski.

Hkrati je opozoril, da morajo vsi organi, pristojni za zagotavljanje nacionalne varnosti, okrepiti prizadevanja za odkrivanje in preprečevanje ruskih subverzivnih dejavnosti v verskem okolju Ukrajine. “Ukrajina mora braniti svojo neodvisnost tudi na verskem področju. Nikomur ne bomo dovolili, da bi v ukrajinski duši ustvaril imperij,” je še dodal.

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je nato sporočila, da je danes, v okviru ukrepov Kijeva proti sabotažnim dejavnostim ruskih tajnih služb, preiskala več kot pol ducata samostanov in cerkva Ukrajinske pravoslavne cerkve Moskovskega patriarhata, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskave so ob pomoči policije in nacionalne garde izvedli v zahodnih ukrajinskih regijah Žitomir, Rivne in Zakarpatje. SBU je sicer že pretekli teden izvedla več racij v samostanih, med drugim v zgodovinskem pravoslavnem samostanu Kijevsko-Pečerska lavra, zaradi suma, da v njem delujejo ruski agenti.

Verske odcepitve od Moskve že leta 2018

Že leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi odcepili od Moskve ter se združili v Ukrajinsko pravoslavno cerkev. Maja letos je ukrajinska cerkev pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo ter razglasila popolno samostojnost in neodvisnost od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini.

Patriarh Kiril podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina in je med drugim oktobra izjavil, da je njegovo vladavino določil Bog. Večkrat je tudi zagreto zagovarjal rusko invazijo na Ukrajino.

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je sicer že pretekli teden izvedla več racij v samostanih, med drugim v zgodovinskem pravoslavnem samostanu Kijevsko-Pečerska lavra zaradi suma, da v njem delujejo ruski agenti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje