Ukrajina tarča obsežnih ruskih napadov. Obnova države bo stala čez 450 milijard

Svet 15. Feb 202409:14 > 18:38 2 komentarja
Napadi na Ukrajino
Foto: PROFIMEDIA

Čez noč in zjutraj je Rusija z raketami napadla skoraj vse dele Ukrajine. Napadi so potekali v več regijah hkrati, iz nekaterih poročajo o smrtnih žrtvah. Kremelj je medtem navedbe o jedrskem orožju v vesolju zavrnil kot zlonamerne. Ocena stroškov obnove Ukrajine je presegla 450 milijard evrov, so ob bližajoči se drugi obletnici začetka ruske invazije na Ukrajino sporočili Združeni narodi, Svetovna banka, Evropska komisija in ukrajinska vlada. Medtem je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sporočil, da bosta zveza Nato in Ukrajina v poljskem mestu Bydgoszcz ustanovili center za analizo in usposabljanje.

Rusija je minulo noč in zgodaj davi izvedla obsežne raketne napade na cilje širom Ukrajine. Kot so sporočile ukrajinske oblasti, so napadi potekali v več regijah hkrati. Vsa Ukrajina je bila danes tudi več kot dve uri v splošni pripravljenosti za zračni napad. Vojska pa je poslala okrepitve v Avdijivko in opozorila, da so razmere v mestu kritične.

Po navedbah predstavnikov ukrajinskih oblasti, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, so ruske sile na Ukrajino izstrelile 26 raket, pri čemer je bil ubit najmanj en človek in uničenih več domov. Letalska obramba je sestrelila 13 ruskih raket, so sporočile ukrajinske letalske sile.

V mestu Lvov na zahodu Ukrajine je bil cilj napada infrastrukturni objekt, poškodovana je bila tudi šola. Zgolj na to regijo je bilo skupaj izstreljenih približno deset raket, je na platformi za sporočanje Telegram zapisal župan Lvova Andrij Sadovij. Dva človeka sta bila ranjena.

O napadu so poročali tudi iz regije Zaporožje na jugovzhodu države, pri čemer je bil ranjen en človek in poškodovan en infrastrukturni objekt.

Guverner regije Harkov na severovzhodu Ukrajine Oleg Sinegubov pa je sporočil, da je bila v raketnem napadu na kraj Čugujiv ubita 67-letna ženska. Regija Harkov ob meji z Rusijo je po navedbah dpa sicer praktično vsak dan tarča napadov, tako raketnih kot tudi topniških in napadov z droni.

O eksplozijah so poročali tudi iz regij Hmelnicki, Poltava in Dnipropetrovsk, kjer po prvih podatkih ni bilo smrtnih žrtev ali poškodovanih.

Ocena stroškov obnove Ukrajine dosegla skoraj 500 milijard dolarjev

Posodobljena začasna ocena stroškov obnove in okrevanja v Ukrajini trenutno znaša 486 milijard ameriških dolarjev oziroma 452,8 milijarde evrov za naslednje desetletje, so danes ob bližajoči se drugi obletnici začetka ruske invazije na Ukrajino sporočili Združeni narodi, Svetovna banka, Evropska komisija in ukrajinska vlada. Ocena stroškov je v primerjavi s tisto pred enim letom, ko je znašala 411 milijard dolarjev oziroma 383 milijard evrov, narasla za skoraj 70 milijard evrov.

Ukrajinske oblasti ocenjujejo, da bo država samo letos potrebovala približno 14 milijard evrov za prednostne naloge takojšnje obnove, s posebnim poudarkom na podpori in mobilizaciji zasebnega sektorja ter obnovi stanovanj, prometne in storitvene infrastrukture.

Ocena neposredne škode, ki je bila v Ukrajini povzročena od začetka ruske invazije 24. februarja 2022 do 31. decembra lani, znaša 141,6 milijarde evrov. Največ škode je bilo povzročene na stanovanjskih stavbah, sledita transport in industrija, veliko škode pa je tudi v kmetijstvu in energetskem sektorju. V trenutni oceni skupnih stroškov obnove in okrevanja v Ukrajini za obdobje desetih let so sicer zajeti ukrepi, ki upoštevajo obnovo države v smeri sodobne, nizkoogljične, vključujoče in podnebno odporne prihodnosti, še navajajo Evropska komisija, Svetovna banka in ZN.

Cela država je bila več kot dve uri v pripravljenosti na zračni napad

Po navedbah mestnih oblasti v Kijevu, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je v prestolnici več kot dve uri veljalo opozorilo pred zračnim napadom, vendar je protiletalska obramba uničila vse sovražne rakete, usmerjene proti mestu.

Celotna Ukrajina je bila sicer danes več kot dve uri v splošni pripravljenosti za zračni napad, potem ko je ukrajinska vojska opozorila, da je iz oporišča na skrajnem severu Rusije vzletela skupina bombnikov. Čez nekaj ur so splošno pripravljenost preklicali, ukrajinske letalske sile pa so na Telegramu zapisale, da je raketne grožnje konec.

Iz Ukrajine so o vzletu ruskih strateških bombnikov poročali že januarja in v začetku februarja. Konec decembra lani je Rusija s tovrstnimi vojaškimi letali izvedla val napadov v ukrajinskih mestih, vključno s prestolnico Kijev, v katerih je bilo ubitih 39 ljudi.

Ukrajinska vojska je medtem danes opozorila, da so razmere v mestu Avdijivka na vzhodu države izjemno kritične. Sporočili so še, da so tja napotili dodatne vojake.

“Tretja ločena napadalna brigada potrjuje, da je bila nujno prerazporejena za okrepitev ukrajinskih enot na območju Avdijivke,” so po poročanju AFP zapisali na Telegramu. “Objektivne razmere v Avdijivki ostajajo nevarne in nestabilne,” so opozorili in dodali, da Rusija v mestu nadaljuje aktivno rotacijo enot ter krepi svoje sile.

Generalštab ukrajinske vojske je ločeno sporočil, da enote zadržujejo sovražnika, ki še naprej poskuša obkoliti Avdijivko. Rusija je po njihovih navedbah v sredo na tem območju izvedla 34 napadov.

Ruske sile so v zadnjih tednih napredovale pri poskusu zavzetja mesta, pri čemer so poročali o uličnih spopadih na obrobju industrijskega središča severno od mesta Doneck. Vojake, ki se borijo v okolici Avdijivke, sta v sredo obiskala novi vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski in obrambni minister Rustem Umerov. Sirski je priznal, da so razmere na fronti izjemno težke, in dodal, da Ukrajina počne vse, da bi ruskim silam preprečila napredovanje.

Kremelj navedbe o jedrskem orožju v vesolju zavrača kot zlonamerne

Ameriške obveščevalne službe imajo po poročanju ameriških medijev informacije, da Rusija napreduje pri načrtih za namestitev jedrskega orožja v vesolju, ki bi lahko bilo usmerjeno proti satelitom in tako prestavljalo grožnjo nacionalni in mednarodni varnosti. Moskva se je odzvala na opozorila ter jih označila za zlonamerna in neutemeljena.

Kot so sporočili v Kremlju, gre za zvijačo Bele hiše, ki skuša na ta način doseči sprejetje paketa pomoči za Ukrajino v kongresu.

V napadu v ruskem Belgorodu umrlo pet ljudi

V letalskem napadu na rusko mesto Belgorod je bilo danes ubitih najmanj šest ljudi, med njimi en otrok. Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij še sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov, je bilo 18 ljudi ranjenih, od tega pet otrok. V objavi na kanalu Telegram je še zapisal, da ranjene vozijo v bolnišnice in jim nudijo vso potrebno pomoč.

Ukrajina bo v okviru centra na Poljskem z Natom delila vojne izkušnje

Zveza Nato in Ukrajina bosta v poljskem mestu Bydgoszcz ustanovili center za analizo in usposabljanje, v okviru katerega bo med drugim Kijev s članicami Nata delil izkušnje iz vojne z Rusijo. Naloge centra bodo podrobneje določili v prihodnjih mesecih, cilj pa je, da bi končno odločitev o vzpostavitvi centra julija sprejeli voditelji članic.

“Danes smo se odločili, da ustanovimo novi skupni center za analizo, urjenje in usposabljanje v poljskem mestu Bydgoszcz,” je po zasedanju Sveta Nato-Ukrajina, ki je potekal v okviru zasedanja obrambnih ministrov Nata, povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Ukrajina bo tako lahko z Natom delila izkušnje, pridobljene v dvoletni vojni z Moskvo. Center pa bo poleg tega ukrajinskim vojakom nudil platformo za urjenje in usposabljanje skupaj s kolegi iz članic zavezništva. Stoltenberg je pojasnil, da so danes sprejeli politično odločitev, v prihodnjih tednih in mesecih pa bodo strokovnjaki podrobneje določili naloge centra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje