Ukrajina naj bi uničila pomembno rusko vojaško ladjo (VIDEO)

Svet 05. Mar 202408:38 > 18:13 16 komentarjev
Ruska ladja Sergej Kotov
Ruska ladja Sergej Kotov (Foto: olex_scherba/X)

V ruski regiji Kursk, ki leži ob meji z Ukrajino, je bila tarča napada železniška postaja, pri čemer ni bilo poškodovanih, je sporočil regionalni guverner Roman Starvojt. Po napadu, ki ga je pripisal Ukrajini, je po njegovih besedah izbruhnil požar, ki so ga hitro omejili. Ukrajinske sile naj bi ponoči ob obali polotoka Krim uničile tudi rusko vojaško ladjo Sergej Kotov. Ob tem je francoski predsednik Emmanuel Macron danes pozval ukrajinske zaveznike, naj se ne bojijo Rusije, saj se v Evropi "zagotovo približujemo trenutku, ko ne bomo smeli biti strahopetni".

“Železniška postaja Glučkovo je bila tarča napadov Ukrajine,” je na Telegramu zapisal regionalni guverner Roman Starvojt. Obstreljevanje je poškodovalo električno omrežje, zaradi česar sta postaja in bližnja vas Kulbaki ostali brez elektrike, je dodal.

Ukrajinske sile naj bi ponoči uničile tudi rusko vojaško ladjo Sergej Kotov v Črnem morju ob obali polotoka Krim, je danes sporočila ukrajinska vojaška obveščevalna služba (GUR). Rusija incidenta za zdaj še ni komentirala. Ukrajina je rusko korveto uničila s pomorskimi droni, je pojasnil tiskovni predstavnik GUR Andrij Jusov.

“Glede njene posadke podrobnosti še preiskujemo. So mrtvi in ranjeni. Vendar se je verjetno nekaterim članom posadke uspelo evakuirati,” je še dodal.

Po družbenih omrežjih je zaokrožil tudi posnetek napada, na katerem je videti več pomorskih dronov, ki so se približevali ruski korveti. Ta je streljala na tarče v vodi, dokler je ni pretresla močna eksplozija. Ruska ladja je bila sicer v preteklosti že večkrat tarča ukrajinskih napadov, jeseni pa naj bi bila v napadu z dronom huje poškodovana.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ponoči nad Belogorodom, še eno regijo ob meji z Ukrajino, uničili tri ukrajinske drone.

Rusija si je Krim in večji del teritorialnih voda v bližini priključila leta 2014. Krim in ruska črnomorska flota sta bila od začetka ruske invazije februarja 2022 pogosta tarča ukrajinskih napadov. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je nedavno dejal, da je ruska črnomorska flota simbol okupacije, in dodal, da se ne sme nahajati na ukrajinskem Krimu.

Iz Rusije, zlasti iz obmejnih regij, od začetka ruske agresije nad Ukrajino februarja 2022 pogosto poročajo o ukrajinskih napadih z brezpilotniki.

Macron: “V Evropi se zagotovo približujemo trenutku, ko ne bomo smeli biti strahopetni”

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes pozval ukrajinske zveznike, naj ne bodo strahopetci pred Rusijo, ki da je postala neustavljiva. “V Evropi se zagotovo približujemo trenutku, ko ne bomo smeli biti strahopetni,” je dejal med obiskom na Češkem.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je tudi poudaril, da stoji za svojim spornim govorom pred tednom dni, ko ni izključil možnosti napotitve zahodnih sil v Ukrajino in s tem povzročil pretres po vsej Evropi. Na začetku obiska je danes v govoru pred predstavniki francoske skupnosti v Pragi ocenil, da se Francija in Češka zavedata, da se je v Evropo vrnila vojna. “Moramo biti kos izzivu zgodovine in pogumu, ki ga ta zahteva,” je poudaril. Izpostavil je še, da “sile, ki so postale neustavljive, vsak dan širijo svojo grožnjo in nas vedno bolj napadajo”.

V času, ko se zdi, da si vse bolj prizadeva uveljaviti vodilno vlogo pri podpori Kijevu, se je med enodnevnim obiskom v Pragi srečal s češkim predsednikom Petrom Pavlom. Po pogovoru je na skupni novinarski konferenci izpostavil, da je bil iskren, ko je z omembo možnosti o napotitvi zahodnih enot v Ukrajino pozval k “strateškemu skoku naprej”.

Foto: Eva Korinkova/ REUTERS

“Ali je to naša vojna ali ni? Ali lahko pogledamo stran v veri, da lahko pustimo, da gredo stvari svojo pot? Mislim da ne in zato sem pozval k strateškemu skoku naprej in za tem v celoti stojim,” je dejal.

Večina zahodnih zaveznic je po njegovi izjavi zavrnila možnost napotitve vojske v Ukrajino. Pariz je kasneje pojasnil, da Macron ni mislil na sodelovanje v vojskovanju, temveč pri odstranjevanju min in kibernetski obrambi.

Macron je danes še podprl pobudo Prage za nakup streliva za Ukrajino izven Evropske unije. Ocenil je, da gre za koristno pobudo in izrazil pripravljenost Francije, da bo sodelovala v njej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje