V ruskem napadu v Ukrajini umrla dva Francoza, brez elektrike 40.000 ljudi

Svet 02. Feb 202410:01 > 13:08 2 komentarja
Ukrajina
Foto: PROFIMEDIA

V ruskem napadu na ukrajinsko regijo Dnipropetrovsk je bila ponoči poškodovana energetska infrastruktura, brez elektrike ostalo več kot 40.000 ljudi. V Hersonu pa sta bila v ruskem napadu ubita dva francoska humanitarna delavca.

V ruskem napadu na ukrajinsko regijo Dnipropetrovsk je bila ponoči poškodovana energetska infrastruktura, je danes sporočil guverner regije Sergij Lisak in dodal, da je brez elektrike ostalo več kot 40.000 ljudi.

Zaradi ruskega obstreljevanja je brez elektrike tudi okoli 64 krajev v Harkovu. Ruske sile so regijo Dnipropetrovsk napadle s 24 droni, je sporočila ukrajinska vojska in dodala, da jih je enajst sestrelila zračna obramba. “Zaradi napada je brez elektrike ostalo več kot 40.000 ljudi,” je opozoril Lisak. Brez elektrike sta ostala tudi dva rudnika, reševalci so na varno evakuirali okoli sto rudarjev, ki so bili ujeti pod zemljo.

Ukrajinski distributer električne energije Ukrenergo je potrdil, da je bila med napadom poškodovana ena od njegovih transformatorskih postaj v kraju Krivoj Rog. Po navedbah Lisaka pa je bil v ruskem obstreljevanju vasi Pokrovske v Dnipropetrovsku ranjen 37-letni moški.

V regiji Harkov pa je po navedbah ukrajinskih oblasti zaradi ruskega obstreljevanja brez elektrike približno 64 krajev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je napad z droni izvedla tudi na mesto Berislav v regiji Herson. V napadu sta bila ubita dva francoska državljana, še štirje pa so bili lažje poškodovani, je sporočila ukrajinska policija. O smrti dveh francoskih državljanov je poročal tudi guverner regije Oleksandr Prokudin, ki pa trdi, da so bili v napadu ranjeni še trije tuji državljani.

Smrt svojih državljanov je potrdila tudi Francija. “Rusko barbarstvo je bilo uperjeno proti civilistom v Ukrajini. Dva francoska humanitarna delavca sta svojo predanost Ukrajincem plačala z življenjem,” je na omrežju X zapisal francoski zunanji minister Stephane Sejourne in dodal, da bo Rusija morala odgovarjati za svoje zločine.

Ukrajina
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in njegov francoski kolega Emmanuel Macron sta danes obsodila ruski napad z dronom na mesto Berislav v regiji Herson, v katerem sta bila ubita dva francoska humanitarna delavca. Pohvalila sta njuno delo v Ukrajini. Zelenski pa je dodal, da ruski teror ne pozna meja. “Ruski teror ne pozna meja in narodnosti žrtev. Pogumna francoska humanitarna delavca sta pomagala ljudem in vedno jima bomo hvaležni za njuno humanost. Izrekam sožalje njihovim bližnjim,” je na družbenih omrežjih zapisal Zelenski.

Zaloge streliva kopnijo

Zaloge streliva se zaradi intenzivnosti sovražnosti v Ukrajini izčrpavajo, je v prispevku za ameriški CNN opozoril vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni.

Poudaril je, da se Ukrajina sooča z zmanjšanjem vojaške podpore Zahoda in pozval k povečanju proizvodnje lastnega arzenala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Soočiti se moramo z zmanjšanjem vojaške podpore ključnih zaveznikov, ki se spopadajo z lastnimi političnimi napetostmi,” je Zalužni zapisal za ameriški CNN. Pojasnil je, da se zaloge streliva in druge opreme izčrpavajo zaradi intenzivnosti sovražnosti v Ukrajini, pa tudi zaradi globalnega pomanjkanja pogonskih polnil za strelivo.

V luči tega je pozval h krepitvi ukrajinske obrambne proizvodnje ter opozoril na nepopolnost regulativnega okvira na tem področju in delno monopolizacijo obrambne industrije v državi. “To povzroča ozka grla v proizvodnji, na primer pri strelivu, ki še povečujejo odvisnost Ukrajine od njenih zaveznikov,” je zapisal.

Po besedah Zalužnega bi morala Ukrajina med drugim hitro povečati proizvodnjo lastnega arzenala poceni, sodobnih in učinkovitih vozil brez posadke, navaja dpa.

Dodal je, da ima Rusija prednost pred Ukrajino tudi pri mobilizaciji vojakov. Pri tem je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti “nepriljubljenih ukrepov” za povečanje števila pripadnikov oboroženih sil. O osnutku zakona o mobilizaciji sicer ravno razpravlja parlament v Kijevu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje