Severodoneck padel v ruske roke

Svet 25. Jun 202213:35 > 18:10 2 komentarja
Severodoneck
Serhii Nuzhnenko/REUTERS

Župan mesta Severodoneck, ki je bilo več tednov prizorišče srditih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, je danes potrdil, da je mesto v celoti padlo v ruske roke. Rusija je danes izstrelila rakete tudi na več ukrajinskih regij, in sicer Lvov, Mikolajiv, Žitomir, Černigiv in Hmelnicki, poroča ukrajinski generalštab. Nekatere od raket naj bi ruske sile izstrelile tudi iz Belorusije. V okolici mesta Lisičansk na vzhodu države pa je ukrajinska vojska odbila več ruskih napadov na pomembno oskrbovalno pot.

Župan mesta Severodoneck, ki je bilo več tednov prizorišče srditih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, je danes potrdil, da je mesto v celoti padlo v ruske roke. Župan Oleksandr Strjuk je novico potrdil dan po tem, ko so ukrajinski branilci dobili ukaz, da se umaknejo iz kraja, kjer jim je grozilo, da jih napadalci v celoti obkrožijo.

Predstavnik proruskih separatističnih sil Andrej Maročko je danes potrdil, da so Rusi vzpostavili nadzor tudi nad kemično tovarno Azot. Po besedah Ivana Filiponenka, ki je še en predstavnik separatistov iz Donbasa, se je v tovarni nahajalo 800 civilistov, ki so bili evakuirani.

Rusija sedaj sile usmerja proti Lisičansku, ki je njena naslednja strateška tarča v prizadevanju za osvojitev Donbasa. To je prek Telegrama potrdil tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov. Po navedbah Maročka pa že potekajo ulične borbe za Lisičansk.

Rakete priletele tudi iz Belorusije

Okoli 5. ure zjutraj je bila regija Černigiv tarča napada z raketami, od katerih jih je 20 bilo izstreljenih z ozemlja Belorusije, je severno poveljstvo ukrajinske vojske zapisalo na Facebooku in dodalo, da je glavna tarča bila vas Desna, v kateri je bila zadeta infrastruktura. O žrtvah zaenkrat ne poročajo, prav tako pa niso navedli, ali je bila prizadeta infrastruktura vojaška ali civilna.

Rakete iz Belorusije so priletele tudi v regijo Žitomir, kjer je skupno padlo 24 raket, umrl pa je en vojak, je sporočil župan mesta Žitomir Sergej Suhomlin. Ukrajinska zračna obramba je na območju regije Hmelnicki uspela sestreliti dve raketi, v regiji Mikolajiv na jugu Ukrajine pa obseg škode in število morebitnih žrtev še ocenjujejo, je dejala tiskovna predstavnica lokalne uprave.

Ukrajinske sile so prav tako danes v bližini mesta Bahmut odbile ruske napade med krajema Volodimirivka in Pokrovsk, skozi katera poteka ključna oskrbovalna pot za mesto Lisičansk. Rusija namreč sedaj obstreljuje Lisičansk, ki je njena naslednja strateška tarča v prizadevanju za osvojitev Donbasa, po tem ko so se ukrajinske sile pred kratkim po večtedenskih hudih spopadih umaknile iz Severodonecka.

Do napadov prihaja ravno v času, ko se bosta danes v Sankt Peterburgu sestala ruski predsednik Vladimir Putin in njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa naj bi Belorusijo obiskal v četrtek in petek. Čeprav Belorusija ni neposredno vpletena v konflikt z Ukrajino, pa so oblasti v Minsku ruski vojski dale na razpolago belorusko ozemlje kot izhodišče za kopenski napad na Kijev. Država, ki jo od leta 1994 vodi Lukašenko, je tudi zato podvržena mnogim sankcijam Zahoda.

Tiskovni predstavnik ruskega ministrstva za obrambo Igor Konašenkov je danes dejal, da je ruska vojska v napadu na tovarno cinka v mestu Kostjantinivka v Donbasu ubila 80 poljskih “plačancev”, kot Rusija opredeljuje vse ukrajinske vojake s tujim državljanstvom, ne glede na njihov formalni status v Ukrajini. Po njegovih besedah pa je napad v Mikolajivu ubil 300 ukrajinskih borcev. Ukrajina je po njegovih trditvah v zadnjih 24 urah tako izgubila 780 pripadnikov oboroženih sil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje