Ukrajina predlaga tristranski vrh z Rusijo in ZDA

Svet 14. Jan. 202220:37 > 21:46
Delite:
volodimir zelenski
Foto: Gleb Garanich/REUTERS

Ukrajina je zaradi strahu pred invazijo predlagala tristranske pogovore z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je danes dejal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

“Predsednik Volodimir Zelenski je predlagal tristransko srečanje, morda prek videokonference, med predsednikom Joejem Bidnom, predsednikom Zelenskim in predsednikom Vladimirjem Putinom,” je dejal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Ruska stran se na poziv še ni odzvala, medtem ko ZDA predlog spremlja z določenim zanimanjem, dodaja Jermak.

Kijev se boji ruske invazije, saj se na meji zadržuje okoli 100.000 ruskih vojakov. Putin je sicer zanikal, da bi Rusija nameravala napasti Ukrajino, vendar je postavil zahteve, med drugim zagotovila, da se Nato ne bo širil proti vzhodu. ZDA so to zavrnile.

ZDA so medtem objavile ugotovitve obveščevalnih služb, da Rusija pripravlja temelje za lažno operacijo, ki bi jo uporabili kot pretvezo za invazijo. “Imamo informacije, ki kažejo, da je Rusija že pripravila skupino operativcev za izvedbo lažne operacije v vzhodni Ukrajini,” je danes dejal neimenovani ameriški uradnik.

“Rusija okrepila kampanjo dezinformacij”

Uradnik je dodal, da je Rusija hkrati okrepila kampanjo dezinformacij na družbenih medijih, vključno z objavami, ki Ukrajino obtožujejo kršitev pravic, Zahod pa izzivanja napetosti. “Naše informacije kažejo, da so ruski vplivni akterji že začeli izmišljati ukrajinske provokacije v državnih in družbenih medijih, da bi upravičili rusko posredovanje v Ukrajini,” je dejal uradnik.

Biden in Putin sta se sicer o napetostih dvakrat pogovarjala po telefonu, pri čemer je ameriški voditelj zagrozil z obsežnim gospodarskim maščevanjem v primeru ruske invazije.

Jermak je pohvalil Bidnovo administracijo, da je v tednu diplomatskih pogovorov redno obveščala Ukrajino, med drugim je bilo v ponedeljek v Ženevi srečanje na visoki ravni med ZDA in Rusijo, vendar je dejal, da bi morala biti tudi njegova država neposredno vključena.

zda, rusija
Foto : Denis Balibouse/REUTERS
Komentari

Vaš komentar